Зростання цін на основні продукти в Україні триває

Подорожчання основних продуктів харчування не припиняється. Хоча чиновники переконливо заявляють, що інфляція в Україні в цьому році знаходиться на рекордно низькому рівні, переважній більшості громадян від цього не легше.

Державна служба статистики зафіксувала зростання цін на основні продукти харчування в жовтні. Якщо порівнювати вартість продуктів харчування, які входять до мінімального продуктового набору, то за місяць ціна збільшилась на 3 відсотки. Здавалося б небагато, але, з огляду на невеликі доходи середньостатистичної української сім’ї, якій вже почали приходити «драконівські» платіжки за опалення, електроенергію та інші комунальні послуги, забезпечення нормального і повноцінного харчування стає дуже проблематичним.

Більш того, експерти і далі прогнозують зростання цін. Правда, за їхніми словами, не так стрімко, як попередні місяці. Головна причина в тому, що ціни на більшість продуктів в Україні практично зрівнялися з цінами в європейських країнах.

Зміцнення курсу гривні по відношенню до долара і євро також впливає на уповільнення зростання цін. Більш того, економічний експерт Олег Пендзин зазначив: «У минулому році у нас близько 10 відсотків найнеобхідніших продуктів коштували дорожче, ніж в Польщі – це молоко, вершкове масло, свинина, сири. На сьогоднішній день вже більше половини продуктів у нас дорожчі. Тому до кінця року можливе зростання цін не більш ніж на півтора відсотка».

Такої ж точки зору дотримується і глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко. «Продуктам просто нікуди дорожчати, тому що ціни у нас вже на рівні європейських. Інфляція за рік може бути навіть менше 7 відсотків».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що стрімке зміцнення курсу гривні по відношенню до долара і євро, призвело до значних збитків НБУ.

Близько 3-х мільйонів українців віддають перевагу неофіційному працевлаштуванню та зарплатам у конвертах.