У Лондоні починається дводенний саміт НАТО

Сьогодні в Лондоні починається дводенний саміт НАТО. Очікується, що одна з провідних тем буде пов’язана з фондами, які члени 70-річної організації виділяють на свої оборонні бюджети, відзначає Associated Press.

На честь глав держав та урядів країн Альянсу королева Єлизавета II влаштує прийом в Букінгемському палаці. Лідери також візьмуть участь в обіді на Даунінг-стріт, який влаштує ведучий форуму, прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон. Робоча сесія відбудеться в середу в гольф-клубі на околиці Лондона.

У кулуарах лондонського натовського форуму також будуть проходити двосторонні зустрічі, одна з них відбудеться між президентом Франції Еммануелем Макрона і президентом США Дональдом Трампом. Очікується, що чотиристороння зустріч з питань Сирії за участю Макрона, Джонсона, канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана також буде цікавою, зазначає французька преса.

Напередодні саміту союзники були розділені по ряду питань, серед яких Афганістан і Сирія. За місяць до Лондонського форуму президент Франції Еммануель Макрон сказав, що НАТО перебуває в стані “мозковий смерті” і попросив Альянс почати переговори про те, куди йде організація, хто її справжні противники, як впоратися з тероризмом і що робити з непередбачуваними союзниками, такими як Туреччина, а також про те, як поліпшити відносини з Росією.