Прокуратура Японії не буде розслідувати справи Абе

Спеціальна слідча група при прокуратурі Токіо вирішила не висувати звинувачення проти колишнього прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе в підкупі виборців і порушенні закону про політичні фонди. Про це повідомляє інформаційне агентство Kyodo.

Тим часом прокуратура вирішила висунути звинувачення у справі старшого секретаря колишнього прем’єр-міністра, 66-річного Хіроюкі Хайкави.

Крім того, свою позицію щодо інциденту висловив нинішній прем’єр-міністр Японії Есіхіде Суга. «Я думаю, цьому є пояснення, містер Абе. У той же час я сам дам свідчення в разі потреби», – цитує слова Kyodo глава уряду.

Раніше повідомлялося, що обвинувачення пов’язане з проведенням прийомів в готелі в Токіо з 2013 по 2019 рік для організацій прихильників Сіндзо Абе на його виборчій дільниці в префектурі Ямагуті в південно-західній частині головного острова Хонсю.

Такі заходи можна розцінити, як порушення закону і підкуп виборців. Засудженому за такою статтею загрожує до п’яти років позбавлення волі або штраф до 1 мільйона ієн (близько 9,7 тисячі доларів). На даний час опозиція вимагає, щоб колишнього прем’єр-міністра викликали в парламент і під присягою допитали про обставини справи.

Сіндзо Абе очолював уряд країни з грудня 2012 року по вересень 2020 року, коли він пішов у відставку за станом здоров’я.