НБУ і економіка України зазнають збитків від зміцнення гривні

Виявляється, що стрімке змінення курсу гривні по відношенню до долара, євро та інших валют, призвело до значних збитків Національного банку України.

Згідно з даними, опублікованими в проміжному фінансовому звіті НБУ за 9 місяців, виходить, що зміцнення національної валюти призвело до величезного збитку – 12,3 мільярда гривень.

Виявляється, що справа не тільки і не стільки в тому, щоб гривня зміцнювалася, головне, щоб курс національної валюти був стабільним. В іншому випадку будь-які курсові коливання в ту або в іншу сторону негативно позначаються на фінансах країни і не тільки.

На думку радника президента України Олега Устенко те, що відбувається на валютному ринку не вселяє оптимізму. В першу чергу, з огляду на те, що українська економіка в значній мірі залежить від експорту, це веде до великих втрат українських виробників в різних секторах через те, що гривня так стрімко зміцнилася за останній час.

«Зміцнення гривні на 20 відсотків перевищило курс, який був закладений в держбюджет на 2019 рік. Це означає, що ми недоотримуємо фінанси в дохідну частину бюджету».

Олег Устенко розраховує на те, що в наступному році курс гривні буде перебувати в межах 26-27 гривень за долар. Такі показники закладені в державний бюджет на наступний рік.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що під реальною загрозою знаходиться стабільність євро, оскільки ряд країн прийняли бюджети, показники яких не відповідають критеріям Пакту стабільності і зростання.

Соціологічні опитування показали, що робити грошові накопичення має можливість всього лише 25 відсотків українців. Низькі заробітні плати дозволяють насилу розплачуватися за поточні витрати.