Зеленський: Україна використовує турецькі дрони на Донбасі для самооборони

Як повідомляє Reuters, президент Володимир Зеленський заявив у п’ятницю, що використання Україною турецьких ударних безпілотників у конфлікті в регіоні Східного Донбасу має оборонний характер і не порушує жодних домовленостей.

Росія звинуватила Україну в дестабілізації ситуації після того, як цього тижня урядові сили використали турецький безпілотник Bayraktar TB2 для завдання удару по позиції сепаратистів, яких підтримує Росія.

Генеральний штаб Збройних сил України заявив, що використав безпілотник, щоб змусити проросійських сепаратистів припинити вогонь, і цей безпілотник знищив артилерію, що належить сепаратистам, за допомогою керованої бомби.

«Коли українська армія відчуває необхідність захистити свою землю, вона це робить», – пояснив Зеленський, згідно з коментарями, розміщеними на сайті президента.

Дрони-штурмовики Bayraktar турецького виробництва несуть чергування у збройних силах України та постійно готові до бойового застосування.

«Вони з весни цього року перебувають у бойовій готовності. Проводили розвідку та тренування. Коли Україна закупила ці комплекси, для них було проведено відповідну підготовку особового складу».

За даними ВВС, в українській армії на даний момент є 12 дронів, кілька постів управління та кілька сотень боєприпасів до них. У вересні головком ЗС України генерал-лейтенант Валерій Залужний заявив, що українська армія планує купити ще 24.

Також у Міноборони України підтверджують, що збройні сили країни можуть одержати британські ракети Brimstone Sea Spear.

«Британська компанія MBDA UK розробляє нову ракету Brimstone Sea Spear, яка в майбутньому може бути доставлена ​​до України для потреб збройних сил», – повідомив “Укрінформ” у п’ятницю з посиланням на відповідь Міноборони.

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що Великобританія веде переговори з Україною про продаж зброї. Зокрема йшлося про продаж ракет класу “земля-земля” розробки MBDA UK, які можуть вражати безліч цілей одночасно і будуть розміщені на кораблях, озброєних ВМС України.

Він також зазначив, що половина кредиту 2,5 мільярда фунтів стерлінгів, який Великобританія надає Україні, піде на зміцнення українського військово-морського флоту.

Крім того, Україна матиме два бойові кораблі, ракети та сучасну техніку для захисту своєї берегової лінії.

Також планується будівництво двох військово-морських баз – на березі Чорного та Азовського морів.