Ціни на продукти в Україні вже як в Євросоюзі

Зростання цін на продукти харчування, яке спостерігається в Україні, призвело до того, що вже немає різниці між їх вартістю в європейських супермаркетах і українських.

У той час, коли Національний банк України звітує, що рівень інфляції в країні знаходиться під контролем, завдяки жорсткій монетарній політиці і істотному зміцненню курсу гривні по відношенню до долара, фактична інфляція виявилася значно вищою за ту, яка прогнозувалася експертами НБУ.

Дуже часто спостерігається невідповідність між офіційною статистикою Держстату або даними Національного банку з постійно зростаючими цінами на основні продукти харчування.

Зокрема в коментарі НБУ написано, що інфляція прискорилася «через фактори з боку пропозиції продуктів харчування, зокрема, внаслідок несприятливих погодних умов».

Погана погода стала причиною того, що ціни на продукти харчування в Україні вже зрівнялися з цінами в Польщі і навіть перевищують їх в середньому на 7 відсотків. І різниця в цінах і дедалі збільшується. Такі дані наводить голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

Ще два роки тому ціни в Польщі були набагато вищі, ніж в Україні, але ситуація стрімко змінюється. Дорошенко навів показовий приклад з цінами на хліб.

Польські фірми печуть хлібобулочні вироби з українського борошна. При цьому, їх ціна в середньому на 30 відсотків нижча, ніж в Україні. Секрет у високих податках. «Оподаткування продуктів харчування в Україні вище, ніж в Польщі. Наприклад, там податок на додану вартість (ПДВ) складає всього 5 відсотків, а у нас – 20 відсотків», – пояснив Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що згідно зі статистичними даними за перший квартал 2019 року, українці в польських супермаркетах купили товарів на 1,6 мільярда злотих (понад 11 мільярдів гривень).

Соціологічне дослідження компанії Research & Branding Group показало, що в травні 2019 року 91 відсоток українських громадян були змушені економити.