Біг-Бену 160 років!

Знаменитий годинник Біг-Бен на верхівці вежі королеви Єлизавети в будівлі британського парламенту відзначає свій 160-річний ювілей. Однак туристи не почують бою годинника, тому що вежа знаходиться на реконструкції, яка за приблизними підрахунками обійдеться в 60 мільйонів фунтів стерлінгів.
Дзвін вагою понад 13 тонн був відлитий в ливарному цеху Уайтчепел в східному Лондоні і вперше прозвучав 11 липня 1895 року. З тих пір його характерний звук став постійним елементом життя міста, і відвідування околиць вежі, раніше відомої як Дзвіниця, є обов’язковим для туристів, які приїхали до британської столиці.
В даний час дзвін не використовується через капітальний ремонт, який здійснюється під керівництвом британського архітектора з польським корінням Адама Ветробского, який повинен відновити вежу королеви Єлизавети, вписавшись у ширшу програму модернізації Вестмінстерського палацу. Завершення робіт заплановано на 2021 рік.
Біг-Бен – один із символів Лондона – часто з’являється, наприклад, на листівках.
В даний час Біг Бен звучить тільки в Меморіальну неділю (друга неділя листопада, коли згадують пам’ять солдатів і мирних жителів, які загинули в обох світових війнах) і напередодні Нового року.
Біг-Бен не дзвонить, але … він пише в Твіттері. Щогодини на комунікаторі з’являється символ «BONG BONG BONG».
Стів Джаггс, який піклується про годинник, підкреслив: «Через 160 років (…) дзвін і годинник все ще знаходяться в фантастичному стані, що говорить про високу якість ремісничих робіт його творців і знаннях експертів, які піклуються про них». Як він додав, годинник і дзвін «стали улюбленими символами нашої демократії, і нинішня робота по їх реставрації дозволить зберегти їх для наступних поколінь».
З нагоди дня народження Біг-Бена було оголошено, що після реконструкції в башті також буде новий оглядовий майданчик і ліфт, що дозволяє піднятися наверх. Поки що механізм годинника і дзвін можуть спостерігати лише британці, отримавши спеціальний дозвіл і погодивши час відвідування з годинникарем. Але в майбутньому вони також будуть доступні для туристів з-за кордону.
160-річний довгожитель також залишив свій слід в кінематографії. Сцени зі знаменитим дзвоном відображені, серед інших, в таких фільмах, як «Мері Поппінс» і «Пітер Пен» (тут в анімаційної версії), «28 днів потому» або «Привид» (з серії про Джеймса Бонда).
Отже, в очікуванні фіналу реконструкції хотілося б побажати Біг-Бену ще багато років відзначати кожну годину своїм боєм.