Північна Македонія імпортувала понад 7 мільйонів тонн відходів з Болгарії

Північна Македонія імпортувала з Болгарії понад 7 мільйонів тонн відходів, пише газета Slobodan Seal з Скоп’є. Газета відзначає, що в країну імпортується набагато більше відходів, ніж вона сама виробляє, і велика їх частина імпортується з Болгарії.

Із більш ніж 8 мільйонів 209 тисяч тонн відходів, які в 2014 році надійшли в країну з-за кордону, найбільшу кількість було ввезено з сусідньої Болгарії – понад 7 мільйонів 400 тисяч тонн, а за той же період було імпортовано 490 тисяч тонн відходів з Сербії і понад 250 тисяч тонн з ОАЕ.

Законопроект про управління відходами, який передбачає заборону на ввезення відходів, які можуть бути використані в якості джерела енергії, знаходиться на порядку денному сьогоднішньої парламентської сесії.

Це також прохання активістів громадянської організації «Ініціатива О2», які говорять, що недавні події в Болгарії лише підтвердили причини, за якими вони хочуть заборонити імпорт відходів в якості джерела енергії. За даними організації, італійська мафія бере участь в торгівлі відходами в балканських країнах, заявляючи, що все розслідування і конфіскації відходів проводяться в державах-членах ЄС.

Видання Скоп’є також повідомляють, що у вівторок Коста Начевскі був призначений директором звалища в Дрісле, змінивши Горана Ангелова.

Горан Ангелов є одним із власників компанії Blatsion Ltd, проти якої прокуратура в Бургасі почала розслідування. Розслідування стосується нерегульованого ввезення 25 контейнерів італійських відходів в порт Бургас, вивезених на кораблі 5 вересня минулого року, які повинні були бути спалені на ТЕС «Бобов дол», відзначає газета «Скоп’є».