Українці в Чехії отримують найменші зарплати серед іноземців

На жаль, не тільки на батьківщині наших фахівців недооцінюють, сплачуючи їм невеликі заробітні плати, але і в Чехії, де рівень оплати праці українських трудових мігрантів один з найнижчих у порівнянні з іншими іноземними фахівцями.

Міністерство праці та соціальних справ Чехії підготувало і оприлюднило доповідь – «Аналіз доходів і витрат домогосподарств у 2018 році». Дані, які наведені в цьому документі, в тому числі стосуються і українців, які живуть і працюють в Чехії. Виявляється, що протягом минулого року наші співгромадяни отримували одні з найнижчих заробітних плат в Чехії серед іноземних працівників.

У доповіді написано, що «найнижчу середню заробітну плату в розмірі 24,3 тисячі крон отримували працівники з Монголії і В’єтнаму, а також з України – 26,2 тисяч крон (29,5 тисяч гривень за нинішнім курсом), для яких переважає виконання ручної праці».

Виходячи з рівня оплати праці, найбільш цінними для чеських роботодавців є фахівці з Німеччини. Їм в середньому за їх роботу в минулому році платили близько 108 тисяч чеських крон на місяць. На другому місці за рівнем заробітної плати після німців виявилися словаки, які приїхали до сусідньої Чехії. Їм місцеві роботодавці не поскупилися розщедритися на майже 41 тисячу крон на місяць, трохи менше платили болгарським працівникам – близько 39 тисяч крон.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за офіційними даними, під час перевірок протягом 2018 року на території Чехії було виявлено 4583 людини, які працювали нелегально, причому 2873 з них – українські громадяни.

Чеський уряд прийняв рішення у два рази збільшити квоту на прийом працівників з України, яка на сьогоднішній день складає 40 тисяч людей на рік.