Довголіття народу Хунзи – справжня загадка з Гімалаїв

Їх походження оповите таємницею. Їх шкіра світліша, ніж у всіх сусідніх народів, а їх мова схожа на баскську.

На крайній півночі Пакистану, в полонині Хунза, розташованій в регіоні Гілгіт-Балтистан, люди живуть до 120, 130 років. Деякі з них навіть відзначають свій 145-річний ювілей перед тим, як покинути цей світ.

В решті Пакистану тривалість життя становить 67 років, але на даху світу, в ізольованих пустелях Гімалаїв, діють зовсім інші закони життя і смерті. Дослідники помітили, що жінки можуть завагітніти дуже пізно, у віці 60 років і старше, і також вважається, що люди там не хворіють на рак. Вчені шукають пояснення в навколишньому середовищі і продуктах харчування.

Місцеві жителі п’ють воду з льодовиків, вирощують собі їжу і, оскільки вони відрізані від навколишніх міст, вони не їдять нічого обробленого. Абрикоси часто входять до їх меню, і під час голодування протягом декількох днів або навіть місяців вони їдять тільки свіжий сік і суперкорисні фрукти. М’ясо в їх меню не кожен день, переважають злаки і овочі. Вони займаються йогою, дихальними вправами і медитацією.

Передбачається, що це нащадки воїнів Олександра Македонського, які не змогли поїхати з ним і вирішили залишитися в Гімалаях. Існує безліч теорій про дивних людей, але до сих пір ніхто не розкрив таємницю народу Хунза.