Україна: Росія збирає війська біля кордонів, погрожуючи нашій безпеці

Росія збільшує чисельність своїх військ уздовж кордонів України, загрожуючи безпеці України. Про це заявив вчора у Верховній Раді головнокомандувач Збройними силами України Руслан Хомчак.

Виступаючи в парламенті, Хомчак звинуватив Росію в «агресивній політиці» по відношенню до України і проросійських сепаратистів в систематичному порушенні режиму припинення вогню на сході України, узгодженого в липні 2020 року.

Українська армія і сепаратисти висловлюють взаємні звинувачення в порушенні режиму припинення вогню. За попередніми даними, з початку цього року в конфлікті загинуло 27 українських військовослужбовців, в тому числі четверо вбиті снайперами минулого тижня.

«Російська Федерація продовжує свою агресивну політику щодо України», – заявив Хомчак у Верховній Раді. Він додав, що російські війська з різних регіонів збираються біля кордонів України під приводом підтримки бойової готовності та підготовки до навчань, що призводить до «поступового збільшення чисельності військ у державних кордонів України».

«Очікується додаткове зосередження до 25 тактичних частин, що разом з військами, вже дислокованими біля державних кордонів України, представляють загрозу безпеці країни», – сказав Хомчак.

Він додав, що Росія розмістила 32 700 військовослужбовців в Криму, анексованому Росією в 2014 році, і що її офіцери командують 28 000 бойовиків-сепаратистів на сході України.