14 країн висловили сумніви в розслідуванні ВООЗ коронавіруса

Чотирнадцять країн висловили сумніви в якості розслідування Всесвітньої організації охорони здоров’я про походження коронавіруса після того, як ВООЗ оголосила результати 29 березня.

У заяві Держдепартаменту США наголосили, що розслідування міжнародної групи експертів було значно затримано китайською стороною, а представникам ВООЗ не був наданий доступ до всієї зібраної інформації і зразкам.

Документ підписали США, Австралія, Великобританія, Данія, Ізраїль, Канада, Латвія, Литва, Норвегія, Словенія, Чехія, Південна Корея, Естонія та Японія.

Чотирнадцять країн наполягають на прозорому і незалежному аналізі походження вірусу SARS-CoV-2 без втручання і неналежного впливу.

Експерти ВООЗ, які працюють в Китаї, підкреслюють необхідність подальших досліджень природного походження коронавіруса і його передачі від тварин до людини, а також можливої ​​циркуляції SARS-CoV-2 за межами Китаю до його виявлення в Ухані.

У той же час вони описують, як «дуже малоймовірну» версію, що вірус був випущений після аварії в китайській лабораторії, яка працює з біоматеріалами. Ця позиція повністю відповідає тезам китайського уряду.

Раніше Європейський союз охарактеризував звіт ВООЗ, як «перший корисний крок». Однак широко поширена офіційна позиція ЄС висловлює жаль у зв’язку з затримкою початку розслідування і обмеженнями доступу експертів до раніше взятим зразкам і іншими даними по справі.

Спільнота закликає ВООЗ «продовжити дослідження і надати чіткий графік подальшої роботи».