Мер Ніцци заявив, що не прийме в місто афганських біженців

Мер Ніцци Крістіан Естрозі категорично виступає проти прийому нових біженців в місті, аргументуючи свою позицію побоюваннями за безпеку жителів міста. Про це він заявив в ефірі радіо RTL.

«Ні, я не хочу приймати сюди біженців, це очевидно. Наше місто стало жертвою тероризму кілька років тому», – сказав Естрозі, згадуючи терористичний акт 14 липня 2017 року на Англійській алеї, коли вантажівка збила групу людей і вбила 86 осіб, а також напад на прихожан в церкві в Ніцці, в результаті чого загинули три людини.

У зв’язку з цим глава міської адміністрації закликав до жорсткої міграційної політики, зокрема, шляхом створення пунктів прийому заяв про надання притулку за межами країни. «Це необхідно для того, щоб подавати прохання про надання притулку не після прибуття до Франції, а в консульствах на кордоні. Необхідно обговорити на міжнародному рівні питання прикордонного контролю та репатріації», – порекомендував Естрозі.

Він виступає за великомасштабні експерименти з використанням високих технологій для забезпечення безпеки в містах. Мер нагадав, що в Ніцці встановлено 3,8 тисячі вуличних камер відеоспостереження, але мерія не може отримати дозвіл на використання системи розпізнавання осіб для відстеження екстремістів, злочинців або нелегальних мігрантів.

«Ви повинні розуміти, що захоплення влади талібами є загрозою безпеки західного світу і вільних країн. Міжнародне співтовариство має координувати зусилля», – сказав Естрозі.

Глави адміністрацій інших великих міст Франції не поділяють позицію Естрозі, і багато хто, включаючи мерів Гренобля, Лілля, Ліона, Марселя і Руана, наприклад, висловили готовність прийняти афганських біженців.

Париж, де в 2015 році відбулися найкривавіші теракти в історії П’ятої республіки, також готується прийняти біженців з Афганістану, і мер Анна Ідальго пообіцяла зробити все можливе, щоб забезпечити їм гідні умови життя.