У Шотландії набирає силу рух за незалежність

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен в суботу, 2 листопада, прийняла участь в демонстрації за проведення референдуму про незалежність, яка відбулася в місті Глазго.

Не встигли, образно кажучи, ще висохнути чорнила на підписаному документі про проведення в Великобританії дострокових виборів, які самі по собі є неординарною подією в політичному житті країни, в Шотландії всерйоз заговорили про проведення чергового референдуму про незалежність. Попередній плебісцит відбувся в 2014 році. На ньому більшість жителів Шотландії проголосували за те, щоб залишитися в складі Сполученого Королівства. Однак у зв’язку з Brexit ситуація змінилася.

Підтвердженням серйозності намірів шотландської влади і активної частини населення Шотландії є масова демонстрація, яка напередодні відбулася в Глазго. Організатори заявили, що в ході та мітингу брали участь близько 20 тисяч осіб. Примітним є той факт, що вперше за кілька років у подібній акції серед демонстрантів була перший міністр Шотландії Нікола Стерджен.

Виступаючи на мітингу, вона заявила, що стурбована можливою перемогою Консервативної партії на дострокових виборах до британського парламенту. Якщо це станеться, то Шотландія «проти своєї волі буде вирвана із сім’ї європейських держав». Перший міністр закликала «взяти майбутнє у свої руки і стати незалежною країною».

Згідно чинного законодавства Великобританії, щоб провести на законних підставах черговий референдум про незалежність Шотландії, потрібно отримати дозвіл від британського уряду, який готовий надати шотландцям Джеремі Корбін в обмін на підтримку своєї кандидатури на пост прем’єр-міністра.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Єврокомісії створена Цільова група з питань відносин із Великобританією, яка координуватиме всю роботу в стратегічних, правових і фінансових питаннях, пов’язаних із Brexit.

У 2020 році Україна підпише з Великобританією новий договір у зв’язку з виходом країни з Європейського союзу.