Китай починає будівництво нового космодрому вартістю 3 мільярди доларів

Китай планує почати будівництво нового космодрому на континенті, розташованого в повіті Сяншань міста Нінбо в східній провінції Чжецзян. Про це пише газета Zhongguo Hantianbao з посиланням на уряд провінції.

Загальний обсяг інвестицій в цей проект на п’ятирічку (2021-2025 роки) складе близько 20 мільярдів юанів (близько 3 мільярдів доларів). Загальна площа Міжнародного космічного космодрому складе 67 квадратних кілометрів. До нього увійдуть космодром і промисловий комплекс. Згідно з проектом, після завершення будівництва космодрому можна буде робити до 100 комерційних запусків на рік.

На даний час в материковому Китаї є три космодроми: Цзюцюань (північний захід провінції Ганьсу), Тайюань (північна провінція Шаньсі) і Січан (південно-західна провінція Сичуань). Нова стартова площадка в повіті Сяншань буде розташована приблизно на тій же ширині, що і стартовий майданчик в Січані.

Китай активно розвиває національну космічну програму, метеорологічні, телекомунікаційні та навігаційні супутники, а також технології дослідження Місяця. Китайські вчені також розробляють проект з вивчення астероїдів і Марса, маючи намір в найближчому майбутньому почати інтенсивні дослідження на його поверхні.

Згідно з офіційною заявою Китайської аерокосмічної науково-технічної корпорації, в цьому році заплановано не менше 40 запусків, що стане новим національним рекордом.