У Польщі медсестрам з України можна буде отримувати стипендію

У Польських лікарнях не вистачає медсестер. Медичні установи охоче прийняли на роботу медичний персонал з України та Білорусі, але професійна кваліфікація в ЄС і країнах за межами ЄС суттєво відрізняється.

медсестры в Польше

З урахуванням нинішнього законодавства Польщі, в даний час присутні бар’єри для працевлаштування українських медсестер у відповідності з положеннями Директиви про визнання професійної кваліфікації (2005/36 / ЄС 2013/55 / EC).

Ця Директива зобов’язує країни ЄС суворо дотримуватись цього положення, особливо у здійсненні певної кількості годин навчання і професійних предметів. У країнах ЄС існує мінімальна вимога 4600 годин і три роки професійної освіти.

Медсестри, які закінчили навчання за межами ЄС, мають меншу кількість годин навчання, ніж необхідно для працевлаштування в Польщі.

Уряд Польщі розглядає можливість введення іспиту, який дозволив би визнати український диплом медсестри, без навчання у Польщі. Але поки, для того, щоб отримати можливість працювати медсестрою в Польщі, працівник повинен мати документ постійного місця проживання і офіційний сертифікат знання польської мови на розмовному та письмовому рівні.

Заступник міністра охорони здоров’я в Польщі Юзефа Щурек-Желязко повідомила, що на сьогодні відсутня система стипендій, яка фінансується Міністерством охорони здоров’я, навчання медсестер з України та Білорусії. – На сьогоднішній день такі медсестри можуть подати заявку на отримання стипендій з бюджету університетів, в яких вони навчаються, та отримувати кошти, виділені для цієї мети, – пояснила вона.

Джерело: www.eurabota.ua

22.10.2018