Вакцина німецької компанії CureVac показала ефективність проти COVID-19 менше 50%

“Вакцина проти COVID-19 німецької біофармацевтичної компанії CureVac не досягнула очікуваних показників ефективності на другому етапі клінічних випробувань”, – повідомляє Deutsche Welle.

«У безпрецедентних умовах, пов’язаних з присутністю, як мінімум, 13 варіантів вірусу, в групі учасників випробувань результати проміжного аналізу показали попередню ефективність 47 відсотків відносно COVID-19 при всіх ступенях захворювання. За статистичними показниками, вакцина-кандидат не відповідала критеріям визнання успішної », – йдеться в документі компанії.

Згідно CureVac, перші проміжні аналізи показують, що ефективність CVnCoV залежить від віку учасників випробувань і від різних варіантів вірусу.

«Через велику кількість варіантів вірусу дуже важливо розробити вакцини другого покоління, оскільки нові варіанти з’являються знову і знову», – сказав керівник CureVac Франц-Вернер Хаас.

Другий етап середньострокових випробувань вакцини-кандидата CureVac пройшов в декількох країнах за участю 40 000 добровольців.

ВООЗ рекомендує використовувати вакцини з ефективністю більше 50%, а для деяких вже схвалених препаратів ефективність набагато вище цього рівня.