Іноземним фахівцям буде легше працевлаштуватися в Данії

Датський уряд в 2019 році значно спростить процедуру працевлаштування кваліфікованих іноземних фахівців.

У міністерстві імміграції та інтеграції, а також в міністерстві зайнятості Данії розробили спеціальну програму, яка спрямована на те, щоб спростити датським компаніям працевлаштування працівників з інших країн.

Як підкреслили керівники профільних міністерств Інгер Стойберг і Троелс Лунд Поульсен, нова урядова ініціатива обумовлена декількома причинами. Перш за все, програма розроблена, оскільки економіка країни динамічно розвивається, що веде до зниження безробіття і зростання дефіциту кваліфікованих працівників на ринку праці.

При цьому в спеціальній заяві уряду Данії відзначається, що «брак робочої сили може мати довгостроковий негативний вплив на зростання економіки і добробут країни. Тому праця іноземців вигідна для всіх датчан у вигляді економічного зростання і збільшення кількості крон в громадському гаманці».

Ключовий елемент нової програми – коректування схеми ліміту оплати праці. Відповідно до цієї схеми, компанії можуть наймати працівників з країн, які не входять до Європейського союзу, але строго дотримуючись умови виплати фіксованої заробітної плати.

Згідно з новими правилами, мінімальна зарплата для іноземних працівників з третіх країн буде знижена з 418 тисяч до 330 тисяч крон, за сьогоднішнім курсом – з 56 тисяч до 44 тисяч євро на рік. Це просто чудово, враховуючи, скільки може заробити фахівець за ту ж роботу в Україні.

У програмі також буде оновлено список спеціальностей, які Данія найбільш гостро потребує. Якщо іноземний громадянин має кваліфікацію зі списку пропонованих професій, то він зможе отримати робочу візу.

Представники Конфедерації датської промисловості, яка представляє інтереси більш ніж 10 тисяч компаній країни у всіх секторах економіки, вітали рішення уряду реалізувати нову програму.

Нагадаємо, нестача кваліфікованих працівників змушує чеський уряд найближчим часом ввести новий вид робочих віз на один рік з можливістю продовження.

Джерело: news.eurabota.ua

02.01.2019