В ЄС думають про відстрочку Brexit, а Борис Джонсон – про дострокові вибори

У Європейському парламенті керівники груп виступають за те, щоб дати можливість прем’єр-міністру Великобританії і депутатам Палати громад знайти вихід із складної ситуації по Brexit і відкласти його до 31 січня 2020 року.

Як зазначив глава Європарламенту Давид Сасолі в офіційному листі президенту Європейської ради Дональду Туску, ще одна відстрочка Brexit «дозволить Об’єднаному Королівству прояснити свою позицію, а Європейському Парламенту – належним чином здійснити свої повноваження».

Керівники груп Європарламенту заявили, що як тільки британські парламентарії затвердять угоду, вони без зволікань приймуть її на розгляд.

Також і в Єврокомісії активно готуються до Brexit. Створена Цільова група з питань відносин з Об’єднаним Королівством. Нова структура буде координувати всю роботу Єврокомісії в стратегічних, оперативних, правових і фінансових питаннях, пов’язаних із Brexit та напряму підпорядковуватись президенту Єврокомісії. Групу очолить головний переговірник ЄС по Brexit Мішель Барньє. Вона почне працювати з 16 листопада  незалежно від того, як будуть розвиватися події на Туманному Альбіоні.

Тим часом події в Британії розвиваються настільки стрімко, що на політичному горизонті замаячили дострокові вибори. Вчора, 24 жовтня, прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що виходом з глухого кута в питанні про Brexit можуть стати дострокові вибори 12 грудня. Причиною послужила невдала спроба прем’єра на початку цього тижня переконати депутатів у тому, що підписана з ЄС угода є оптимальним варіантом.

Джонсон заявив, що на наступному тижні, 28 жовтня, буде просити депутатів проголосувати за проведення дострокових виборів. Для реалізації ідеї прем’єр-міністра потрібно, щоб її підтримали дві третини парламенту.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що депутати Палати громад британського парламенту не погодилися з пропозицією Джонсона протягом трьох днів розглянути всі закони по Brexit, оскільки відведеного часу дуже мало для детального вивчення документів.

Радник і соратник Бориса Джонсона, Майкл Гоув заявив, що уряд запускає операцію Yellowhammer, яка була розроблена на випадок жорсткого Brexit.