У Шотландії планують провести референдум про незалежність

У середу, 16 жовтня, перший міністр Шотландії Нікола Стерджен зробила резонансну заяву про те, що планується проведення референдуму про незалежність.

Другий референдум, на якому буде вирішуватися питання про те, чи варто Шотландії оголошувати повну незалежність від Англії, може відбудуться вже в 2020 році.

Нікола Стерджен розповіла, що планує протягом найближчих місяців просити уряд Великобританії надати керівництву Шотландії офіційну згоду на проведення референдуму. Як пояснила перший міністр, британський уряд не має законних підстав блокувати такий запит.

Також Нікола Стерджен підкреслила, що проведення референдуму – не самоціль, а реальна можливість стати незалежною країною. Тому необхідно, щоб все було зроблено на законних підставах для забезпечення визнання волевиявлення громадян Шотландії на міжнародному рівні.

Реалізувати план проведення референдуму Стерджен і її команді, очевидно, буде дуже складно. Представники уряду Великобританії не раз однозначно заявляли про те, що Шотландії не буде надаватися повторний дозвіл на проведення референдуму, що гарантував би його законність.

Перший референдум про незалежність було проведено у вересні 2014 року. Шотландці вирішили залишитися у складі Великобританії. 55 відсотків громадян проголосували проти виходу з Об’єднаного Королівства, 45 відсотків – за.

Очевидно, що заява про проведення нового референдуму про незалежність безпосередньо пов’язана з виходом Великобританії з Європейського союзу. Уряд Шотландії не підтримує планів прем’єр-міністра Бориса Джонсона. Якщо на референдумі шотландці проголосують за незалежність, це дало б можливість Шотландії вступити до Євросоюзу.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що результати численних соціологічних досліджень показують, що 53 відсотки жителів Великобританії є прихильниками збереження членства в ЄС.

Європарламент прийняв документ, який дозволяє надати Великобританії відстрочку виходу з Європейського союзу.