Про українських трудових мігрантів вже піклуються екс-президенти Польщі

Про те, наскільки серйозним питанням для польської економіки є залучення українських трудових мігрантів, і найголовніше, подальше їх утримання в країні, говорить звернення до діючої польської влади колишніх президентів Польщі – Олександра Кваснєвського і Броніслава Коморовського.

Екс-президенти закликали уряд активізувати роботу над новою стратегією імміграційної політики. На їхню думку, для українців, які приїжджають до країни, повинні бути створені всі умови, щоб вони швидко проходили необхідні для працевлаштування адміністративні процедури.

Політики наголосили важливу роль українських працівників для розвитку польської економіки. «Утримання високого темпу економічного розвитку можливе завдяки мігрантам з України, які обрали Польщу в якості місця роботи, а все частіше – і проживання»,– підкреслюється в заяві польських екс-президентів.

Політики вважають, що вже найближчим часом в польській економіці можуть початися великі проблеми. Адже з 1 березня Німеччина фактично відкриває ринок праці для громадян третіх країн. Кваліфіковані українці будуть переїжджати до ФРН, де можна заробляти в рази більше. При цьому польський уряд не поспішає спрощувати міграційне законодавство.

Тому Кваснєвський і Коморовський у своїй заяві наголошують: «Ми закликаємо негайно зробити кроки для розробки довгострокової міграційної політики у співпраці з експертними центрами, органами місцевого самоврядування та профспілками».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що польський уряд розробляє нову програму імміграції, щоб іноземні громадяни могли швидко оформляти всі документи для легального працевлаштування.

Згідно з результатами соціологічного опитування, в минулому році 33 відсотки українців у Польщі заявили, що планують залишитися жити в країні назавжди.