Кожен третій трудовий мігрант з України має намір назавжди залишитися в Польщі

Згідно з результатами соціологічного дослідження, за останній час значно збільшилася частка тих українських трудових мігрантів, які пов’язують своє подальше життя з Польщею.

Опитування показало, що якщо в 2018 році 22 відсотки українських трудових мігрантів планували назавжди залишитися жити і працювати в Польщі, то через рік вже 33 відсотки українців мали такий намір.

Опитування було проведено в квітні-травні 2019 року методом прямого інтерв’ю. Було опитано 855 громадян України, які приїхали на роботу до Польщі. Дані використані в звіті «Українці на польському ринку праці: досвід, проблеми та перспективи», який підготували компанія EWL і Центр східноєвропейських досліджень Варшавського університету.

Головною причиною такого рішення українці назвали низький рівень заробітних плат в Україні. На сьогоднішній день середня заробітна плата в Польщі в 3,5 рази більша, ніж в Україні.

Польська влада зацікавлена в тому, щоб українці і далі продовжували працевлаштуватися на підприємствах і фірмах країни. Робляться кроки для того, щоб спростити і скоротити всі процедури, пов’язані з оформленням документів для легального працевлаштування.

Директор відділу легалізації працевлаштування компанії EWL Марія Кузенко зазначила: «У 2019 з боку уряду були налагоджені процедури працевлаштування іноземців. Тривалість цих процедур була істотно скорочена».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Польщі різко збільшилася кількість українських трудових мігрантів у віці до 25 років.

Міністерство праці Польщі готує зміни в законодавстві, які суттєво спростять працевлаштування для громадян із третіх країн, в тому числі України.