Україні ще дуже далеко до рівня доходів у країнах Євросоюзу

У той час, коли країни Східної Європи, такі як Польща і Чехія, за рівнем життя своїх громадян і розвитку економіки вже впритул наблизилися до країн Західної Європи, обігнали Грецію і Португалію, Україна ледь животіє на цьому святі європейського благополуччя.

Згідно з даними Міжнародного валютного фонду, дохід на душу населення в Польщі в 2019 році склав 33,9 тисячі доларів, а в Чехії – 38,8 тисячі доларів. Трохи нижчі показники добробуту людей зафіксовані в Словенії (38,4 тисячі доларів) і Словаччини (36,6 тисячі доларів).

Судячи з усього, ще трохи і країни Східної Європи за цими показниками зрівняються з економічно більш розвиненими країнами ЄС. Італія вже зовсім близько, в минулому році дохід на душу населення склав 40,4 тисячі доларів. У Франції цей показник становить 47,2 тисячі доларів.

Що стосується України, то поки все невесело. Дохід на душу населення за підсумками минулого року склав 9,7 тисячі доларів. Це ні в яке порівняння не йде з рівнем доходів в Польщі або Чехії. Але в одному Україна наздогнала країни Східної Європи. Хоча зарплати в країні в рази менше, але ціни на продукти і товари першої необхідності в середньому такі ж.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що 74 відсотки з числа дозволів на роботу в Польщі отримали українці.

Соціологічне дослідження показало, що в минулому році 33 відсотки українців в Польщі заявили, що планують залишитися жити в країні назавжди.