Німеччина рекомендує вакцину AstraZeneca тільки людям у віці до 65 років

“Вакцина AstraZeneca проти COVID-19 повинна вводитися лише людям у віці від 18 до 64 років”, – заявив сьогодні Німецький комітет з вакцин Інституту Роберта Коха (STIKO) в рамках проекту по оновленню своїх рекомендацій по вакцинам.

«В даний час недостатньо даних для оцінки ефективності вакцини для людей старше 65 років», – йдеться в проекті резолюції, представленому міністерству охорони здоров’я Німеччини.

«Вакцину AstraZeneca, на відміну від РНК вакцин, слід вводити тільки людям у віці від 18 до 64 років на кожному етапі»,- йдеться в проекті рішення комісії по вакцинації Німеччини.

Очікується, що Європейське агентство з лікарських засобів прийме рішення про затвердження вакцини AstraZeneca в п’ятницю (29 січня).

Британо-шведська компанія раніше на цьому тижні заперечувала, що її вакцина проти коронавіруса не надто ефективна для людей старше 65 років, після того, як німецькі ЗМІ повідомили, що німецькі офіційні особи побоюються, що вакцина може бути не схвалена в Європейському союзі для використання людьми похилого людьми.

Міністерство охорони здоров’я Німеччини, зі свого боку, заявило, що з 341 вакцинованого людини у віковій групі 65 років і старше тільки один був інфікований коронавірусом, що означає, що Комісія з вакцинації Німецького інституту Роберта Коха (STIKO) не змогла зробити статистично значуще заяву.

Генеральний директор AstraZeneca Паскаль Соріо сказав, що у компанії менше даних, ніж у інших виробників ліків для літніх людей, оскільки вона почала вакцинувати людей похилого віку пізніше інших.

«Але у нас є надійні дані, що показують, що у літніх людей дуже сильне вироблення антитіл проти вірусу, аналогічна тому, що ми бачимо у молодих людей»,- сказав він в інтерв’ю Die Welt.