В Євросоюзі почалася боротьба за українських трудових мігрантів

У Польщі вже почали відкрито говорити про те, найближчим часом на ринку праці почнуться проблеми через те, що українці вже не так охоче приїжджають до країни в якості трудових мігрантів.

Одне з найавторитетніших польських видань, газета Rzeczpospolita, пише, що Польща ризикує залишитися без працівників з України, оскільки уряд країни не поспішає створювати сприятливі умови для швидкої адаптації українців. Тим часом інші країни ЄС вже подбали про те, щоб зацікавити іноземців кращими умовами для працевлаштування.

Головним конкурентом Польщі виявилася Німеччина, де в березні почнуть діяти нові правила, які суттєво полегшать працевлаштування спеціалістів із третіх країн. Крім цього, уряд Чехії зробив так, щоб українці змогли швидко отримати дворічний дозвіл на роботу, а Угорщина, де нові заводи просто вимагають робочих, надає право громадянам України працювати протягом року.

Звиклі до того, що українці найчастіше для працевлаштування за кордоном обирали Польщу, чиновники не поспішали з розробкою нової імміграційної політики. Тільки тепер почалися якісь рухи в цьому напрямку. У грудні 2019 року в уряді вирішили створити робочу групу, яка підготує проект документу, де будуть прописані основні положення міграційної політики країни.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що середня заробітна плата в Польщі в листопаді 2019 року склала 5230 злотих (за курсом – 1245 євро), збільшившись протягом року на 5,3 відсотка.

У Національному банку Польщі підрахували, що за попередні 5 років українські трудові мігранти забезпечили 11 відсотків зростання економіки країни.