Бангладеш – країна з найбруднішим повітрям

За даними агентства Reuters, в 2019 році Бангладеш був країною з найбільш забрудненим повітрям. В азіатській країні в середньому за рік було зафіксовано 83,3 мікрограма дрібних твердих частинок на кубічний метр.

За результатами досліджень IQ AirVisual, на другому місці Пакистан, за яким йде Монголія. Основна увага приділяється рівню змісту дрібних часток у великих міських районах. Організація розраховує концентрацію частинок діаметром менше 2,5 мікрон, які можуть глибоко проникати в легені, а високий їх рівень може викликати смертельні захворювання, включаючи рак і проблеми з серцем.

В першу десятку країн з найбільш забрудненим повітрям входять Афганістан, Індія, Індонезія, Бахрейн, Непал, Узбекистан і Ірак.

На протилежному полюсі знаходяться Багамські острови, Віргінські острови США, Ісландія, Фінляндія, Естонія, Швеція, Норвегія, Нова Зеландія, Канада та Австралія.

Делі входить до списоку найбільш забруднених столиць другий рік поспіль. Індія займає 21 місце з 30 найбільш забруднених міст.

У 2019 середня концентрація PM2,5 в Делі склала 98,6 мікрограма на кубічний метр, що вдвічі більше, ніж в Пекіні (41,1).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, концентрація не повинна перевищувати в середньому 25 мікрограмів на добу.

З 1172 міст, досліджених в Європі, Софія займає 18-е місце в списку найбрудніших країн, в перших рядах знаходиться Лукаваце в Боснії.

Найзабрудненішим містом в світі є Газіабад в штаті Уттар Прадеш (Індія).