Литовські компанії активно беруть на роботу українських фахівців

Ринок праці Литви протягом останнього десятиліття відчуває постійний брак фахівців різних професій і кваліфікацій. Щоб хоч якось покращити ситуацію з кадровим голодом, який відчуває переважна більшість литовських підприємств і фірм, литовські роботодавці почали більш активно наймати іноземних працівників із країн, які не входять до складу Європейського союзу, в тому числі з України.

Згідно з оновленими статистичними даними, протягом 2018-2019 років кількість іноземних працівників, які трудяться на підприємствах і фірмах країни в різних секторах економіки, стала більша в два рази.

Компанія CV Market провела соціологічне дослідження. Було опитано 1196 працівників литовських компаній. Результати опитування показали, що кожен п’ятий житель Литви працює з колегами, які приїхали з інших країн.

Близько 11 відсотків литовців сказали, що працюють разом з українцями. При цьому 30 відсотків литовських працівників заявили, що на їх підприємствах немає трудових мігрантів.

Представник CV Market Раймонда Татареліте зазначила: «Іноземці працюють не тільки простими робітниками. 130 з них очолюють засновані в Литві компанії».

Також на думку Татареліте, «не дивлячись на те, що останнім часом працівників з України стала переманювати Німеччина, можна сміливо прогнозувати, що кількість іноземців в Литві буде збільшуватись. У міру зростання зарплат ми стаємо більш привабливим і для представників інших країн».

Українських заробітчан Литва та інші країни Балтії цікавлять все більше, оскільки немає ніякого мовного бар’єру, більшість жителів добре знають російську мову. Звичайно, головним чинником зростаючої популярності країн Балтії серед українців є високі зарплати, рівень яких з року в рік зростає.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що до 9-ти відсотків зменшилася частка українських трудових мігрантів, які планують найближчим часом їхати на роботу до Росії.

Нові правила, які розроблені урядом канадської провінції Квебек, будуть надійно захищати тимчасових іноземних працівників від дій нечесних бізнесменів.