Горбачов: якби СРСР зберігся, світ був би більш стабільним

Якби Радянський Союз зберігся, світ сьогодні був би більш стабільним, безпечним і справедливим. Про це заявив колишній президент СРСР Михайло Горбачов в інтерв’ю британському виданню The Times.

«Як би виглядав світ, якби Союз зберігся, історія не знає. Але я думаю, що світ був би краще. Він був би більш стабільним, безпечним, справедливим»,- сказав Горбачов.

Він підкреслив, що розпад Радянського Союзу не був «кінцевим результатом» перебудови. “Ні в якому разі. І, звичайно, ми цього не хотіли», – додав колишній радянський лідер.

Горбачов визнав наявність помилок: запізнілу реформу партії, децентралізацію СРСР, недостатньо сміливі економічні реформи. У той же час серед реальних результатів цієї політики він назвав угоду про ядерне роззброєння, закінчення холодної війни, свободу слова, зборів, релігії, свободу залишати країну, альтернативні вибори і багатопартійну систему.

«І найголовніше, ми довели процес змін до того моменту, коли його стало неможливо повернути назад. Ось чому державний переворот в серпні 1991 року зазнав невдачі. Хоча шкода була величезною: це був удар по президенту і Союзу. А потім радикали і сепаратисти зруйнували Союз, не замислюючись про наслідки»,- додав Горбачов.