Робота і вакансії в Римі

Рим – це столиця Італії та одне з найдавніших міст світу, яке простягається вздовж річки Тібр в центральній частині держави. Робота в Римі для українців та інших іноземців з пострадянського простору дозволить не тільки підвищити рівень добробуту, а й дасть можливість вивчити витоки становлення європейської культури та мистецтва. Такої кількості архітектурних пам’яток, палаців, церков, стародавніх храмів і інших історичних споруд немає ніде.

Попри загальну привабливість від переїзду в Рим, сьогодні знайти роботу в Італії зовсім непросто. Звичайний трудовий мігрант стикається з масою бюрократичних процедур, обмежень і фінансових витрат. Наприклад, як і в будь-якому іншому великому мегаполісі, ціни за оренду житла в Римі дуже високі. Італійська економіка в цілому переживає не найкращі часи, тому доступ до робочих місць для іноземців досить обмежений.

ЗМІСТ

  1. Працевлаштування в Римі
  2. Як знайти роботу в Римі
  3. Вакансії та зарплата в Римі в 2017 році

Працевлаштування в Римі

Населення Риму в 2017 році становить понад 2,8 млн осіб, а всього столичного регіону налічує близько 4,3 млн. Це одне з найбільш густонаселених міст Європи. До 9,5% місцевих жителів не є італійцями. Найбільші діаспори представлені румунами, українцями, поляками, албанцями, філіппінцями, Бангладешці та китайцями. За відомостями місцевих статистичних відомств, коштом припливу іммігрантів населення міста в останні роки стабільно зростає.

Для успішного пошуку вакансій в Римі необхідно розуміти економічну ситуацію в країні. Італія як і раніше оговтується від наслідків світової фінансової кризи та навіть місцевим фахівцям з дипломами італійських університетів насилу вдається знайти гідне робоче місце. Безробіття серед молоді сягає 37%. У столиці Італії шанси на працевлаштування трохи вище, але і конкуренція за вакансії вельми істотна.

Робота в Римі фото

Економка Риму включає такі галузі, як машинобудування, електроніку, хімічну та харчову промисловість. Розвивається будівництво, видавнича справа та виробництво одягу. Центральне місце у формуванні бюджету міста займає сектор послуг і особливо сфера туризму.

Щорічно Рим відвідують десятки мільйонів іноземців з різних куточків світу. Фінансова та ділове життя в основному зосереджена в північній частині країни, що потрібно враховувати при вкладенні коштів в італійський бізнес або при пошуку роботи в Мілані.

Важка ситуація на ринку праці зобов’язує місцевих роботодавців віддавати вакантні робочі місця переважно громадянам Італії або в крайньому випадку європейцям. Більш того, ця норма передбачена законодавством. З урахуванням потреб економіки італійський уряд щорічно встановлює квоти на видачу робочих віз іноземцям, без яких легально працювати в Римі не вийде.

У рідкісних випадках квоти не застосовуються, наприклад, для власників блакитної карти ЄС або досвідчених програмістів, переведених для роботи в Римі в рамках однієї компанії. Офіційне працевлаштування в Римі для українців та інших іноземців з країн за межами Європейського союзу вимагає виконання низки попередніх умов:

Процедура оформлення документів для трудової міграції в Рим може зайняти не один місяць. Наприклад, тільки заяву на видачу іноземцю дозволу на роботу розглядається мінімум два місяці.

Як знайти роботу в Римі

Для того щоб поїхати працювати в Рим здобувач зобов’язаний заздалегідь знайти вакансію. Конкуренція з італійцями, європейцями та іншими трудовими мігрантами значно ускладнює цей процес. Потрібно мати неабиякі професійні переваги, включаючи рівень кваліфікації, досвід і володіння італійською мовою. Для більшості римських роботодавців навіть бездоганне знання англійської не є вагомим аргументом при найманні іноземця.

Рим фото

Робота в Римі без знання мови доступна в обмеженому сегменті напрямків, наприклад, у сфері освіти, інформаційних технологій або туризму. Іноді в англомовних спеціалістів потребують великі міжнародні компанії, що функціонують в Римі. Складіть грамотне резюме та супровідний лист. Пишіть пропозицію про працевлаштування італійським роботодавцям безпосередньо. Серйозною перевагою буде володіння додатковим мовою – французькою або німецькою.

У столиці Італії часто проводяться різноманітні конференції і ярмарки вакансій. По можливості відвідайте Рим як турист. Постарайтеся налагодити ділові зв’язки та вийти на потенційного роботодавця. Проявляйте активність в інтернеті. Шукайте інформацію про вакансії в Римі на форумах, групах в соціальних мережах і спеціалізованих сайтах. Уважно читайте умови трудового контракту і працюйте виключно офіційно.

Пошук вакансії в Римі

Міністерство праці та соціальної політики Італії – lavoro.gov.it. Професійна соціальна мережа – linkedin.com. 

Вакансії та зарплата в Римі в 2017 році

За рівнем середніх заробітних плат Рим вважається найпривабливішим містом країни після Мілана. В цілому італійські працівники заробляють близько 2 415 євро на місяць до сплати податків. Середня зарплата в Римі в 2017 році близько 2 500 євро, але кваліфіковані фахівці можуть розраховувати на більш високий дохід. Офіційна мінімальна зарплата в Італії не встановлюється. Некваліфіковані працівники отримують до 1 000 євро в місяць.

Доступна робота в Римі для українців у 2017 році пов’язана, перш за все, зі сферою туризму та інформаційних технологій. Вакансії барменів, офіціанток і покоївок сьогодні досить обмежені, але в деяких готелях і курортних зонах попит є. Часто потрібні няні та доглядальниці. Більш високооплачувані робочі місця зосереджені в промисловому секторі – фармацевтичної, хімічної та будівельної галузі. Досвідчені інженери заробляють в Римі понад 2 500-3 000 євро.

Італія відома всьому світу своєю індустрією моди, тому власники творчих професій можуть спробувати знайти вакансії в Римі в цій сфері. Столична система охорони здоров’я потребує дипломованих фахівцях в області медицини. Певною популярністю користується сезонна робота в Римі та передмістях в сільськогосподарській галузі (збір овочів і фруктів). Зарплати тут зовсім невеликі, в районі 500-600 євро.