Провал переговорів між Україною і Росією про транзит газу

«Заплановані на сьогодні переговори щодо підписання нової угоди про транзит газу між Росією і Україною не відбулися»,- повідомляє РІА Новини. Міністр енергетики України Олексій Оргела запропонував обговорити це питання сьогодні. Російська сторона погодилася за умови, що на той час «Нафтгаз» і «Газпром» домовляться про технічні деталі.
13 грудня – крайній термін для Росії і України для укладення довгострокової транзитної угоди. Термін дії чинної угоди закінчується в кінці грудня. У Москві вважають, що новий договір можливий в разі взаємного відхилення позовів в міжнародному арбітражі і припинення судових справ. Київ заявив, що ці умови є неприйнятними. «Нафтогаз» оцінює свій позов до «Газпрому» в 22 мільярди доларів.
Міністр енергетики Олександр Новак підкреслив, що врегулювання зобов’язань «є одним з ключових елементів» майбутньої угоди. Президент Росії Володимир Путін і глава «Газпрому» Олексій Міллер вважають, що Київ пропонує неприйнятно високі транзитні тарифи в разі підписання нового контракту.