Який на сьогодні в Україні індекс бігмака

Пілот пасажирського авіалайнера на один бігмак заробить протягом всього дванадцяти хвилин, а листоноші для цього доведеться розносити газети і листи протягом майже двох годин.

Для того, щоб оцінити рівень оплати праці в країні, економічні експерти давно вже користуються так званим індексом бігмака, оскільки ресторани швидкої їжі поширені по всьому світу. Звичайно, в кожній країні популярний сендвіч коштує по-різному. Різний час потрібно жителям країн світу, щоб на нього заробити. Українець, який на сьогоднішній день отримує середню заробітну плату, може заробити на бігмак протягом 50 хвилин.

У всіх країнах світу заробітні плати в різних секторах економіки відрізняються в кілька разів. Однак в Україні розрив у зарплатах один з найбільших в світі –майже сім раз.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин стверджує, що людей, які отримують великі заробітні плати в Україні не так вже й багато, тому вираховувати індекс бігмака потрібно, орієнтуючись на середню зарплату.

Найбільш високооплачуваними професіями в Україні є банкіри і айтішники. Вони витрачають стільки ж часу, щоб заробити на бігмак, як і ті, хто працює на мінімальну заробітну плату в Європейському союзі.

Українець, який отримує середню заробітну плату, повинен працювати протягом 50 хвилин, щоб з’їсти знаменитий сендвіч. Це у півтора рази менше, ніж мінімально допустимо у Західній Європі. При цьому, представники бюджетного сектору повинні працювати в кілька разів більше. Заробітні плати українських вчителів і медиків – найменші в Європі.

На думку експерта, середня погодинна заробітна плата, яка розрахована Держстатом України, об’єктивно відображає заробітки в бюджетній сфері, в промисловості і частково в банківському секторі. Однак «у IT-секторі реальні доходи набагато вищі, так як багато програмістів оформлені як підприємці. Також в 2-3 рази занижені заробітки в агросекторі і в сфері обслуговування. Тому реальна картина більш райдужна для громадянина і менш райдужна для держави», – роз’яснив Олег Пендзин.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що експерти роздрібної торгівлі прогнозують подальше зростання цін в Україні на хлібобулочні вироби.

В Україні протягом року очікується, що середня заробітна плата досягне позначки 12 тисяч гривень. Однак зростання зарплати не призведе до суттєвого підвищення рівня життя українців, оскільки інфляція за рік за найоптимістичнішим сценарієм складе 8 відсотків, а зростання зарплат – 10 відсотків.