Росатом визнає: Після вибуху на полігоні радіація зросла

Російське державне агентство з атомної енергії Росатом повідомило, що вибух ракетного двигуна, в результаті якого загинули п’ять співробітників, стався в четвер під час випробувань на морській платформі, і причиною події став «збіг».
Росатом повідомив, що під час випробувань ракетне паливо загорілося, і стався вибух. «В результаті вибуху кілька людей на платформі впали в море», – повідомляє ТАСС з посиланням на Росатом. «Пошуки тривали до тих пір, поки не пропала надія знайти живих», – додав Росатом.
«В суботу вранці агентство з ядерної енергії повідомило, що п’ять його співробітників загинули в результаті пожежі на експериментальному полігоні в Архангельській області, на півночі Росії . Ще три людини з травмами і опіками різного ступеня, знаходяться в лікарні»,- це повідомлення Росатома , цитоване агентством ТАСС.
Це був перший коментар Росатома щодо інциденту, що стався в четвер в 30 км від міста Северодвінську в Архангельській області. ЗМІ повідомили, що вибухнув ракетний двигун на рідкому паливі. Місцева влада повідомила, що було зафіксовано «короткочасне» збільшення радіації.
У п’ятницю міська влада Северодвінську залишила інформацію з цього питання без подальших пояснень. Міністерство оборони Росії підкреслило, що в результаті вибуху до атмосфери не потрапило шкідливих речовин і що радіація була нормальною. У свою чергу, організація Greenpeace з посиланням на дані МНС заявив, що в Северодвінську рівень радіації перевищив норму в 20 разів.
Агентство Рейтер пише з посиланням на Росатом, що аварія була пов’язана з «ізотопними джерелами енергії». Ніяких додаткових подробиць щодо типу ракети або рушія не було дано. Представник Росатома відмовився коментувати агентство Reuters.
Губернатор області Ігор Орлов заявив, що немає необхідності евакуювати жителів у зв’язку з інцидентом. Місцеві ЗМІ, однак, повідомляють, що місцеві жителі скуповують йод, який використовується для зменшення впливу радіації.
Після аварії Росія на місяць закрила частину Білого моря.