Водії вантажівок і оператори кранів – «чоловічі» роботи все частіше відкриваються для жінок

Рівень безробіття в Чеській Республіці протягом деякого часу був найнижчим в Європі. Вже зараз аналітики повідомили Чеському агентству новин, що вони очікують, що безробіття знизиться в квітні до 2,8 відсотка в порівнянні з 3 відсотками в березні. Чеське телебачення повідомляє, що потреба в працівниках також призводить до того, що жінки займають більш «незвичайні» робочі місця.
Після незначного зростання в зимові місяці рівень безробіття знову знижується з лютого.
«Однак подальше зниження малоймовірно через невідповідність попиту і пропозиції і скорочення попиту на нові робочі місця в обробній промисловості», – повідомив чеському агентству новин головний економіст UniCredit Bank Павло Собішек.
Безвідносно його майбутнього напрямку низький рівень безробіття вже викликав цікаві побічні ефекти. Одним з них є тенденція чеських жінок влаштовуватися на роботу в таких секторах, як логістика та будівництво.
Їржі Халбрштат з рекрутингового агентства Manpower повідомив чеському телебаченню, що компанії також починають орієнтуватися на жінок саме в певних сферах діяльності.
Мета полягає в тому, щоб зруйнувати стереотипи про те, що жінки не можуть бути зайняті на певних роботах, будь то водіння вантажного автомобіля, водіння автобуса або робота на крані.
Перехід до каторжних робіт – це не ознака відчаю для багатьох жінок. Згідно з результатами опитування, проведеного pracezeny.cz, робочим сайтом, спеціально призначеним для жінок, 69 відсотків жінок на чеському ринку праці шукають гнучкий графік роботи. І деякі робочі місця, де домінують чоловіки, схоже, надають таку можливість.
Павла Ходнев, яка раніше працювала аудитором, тепер катається на навантажувачі на складі. Вона розповіла чеському телебаченню, що її нинішня робота дає їй набагато більше вільного часу і кращий баланс між роботою та особистим життям, ніж на попередній роботі.