Чеська Республіка зміцнює свої позиції за кордоном

Чеська Республіка має намір зміцнювати і розвивати своє дипломатичне і економічне представництво за кордоном, особливо в країнах за межами Європейського Союзу. На думку прем’єр-міністра, злиття агентств CzechTrade, CzechInvest і CzechTourism має сприяти зміцненню економічних інтересів країни.
Цього року Прага знову збирається відкрити нове посольство в Сінгапурі. «Це дуже цікава з економічної точки зору держава, один з лідерів Південно-Східної Азії в області інновацій і фінансів. Звідти можна вийти на інші ринки регіону », – сказав міністр закордонних справ Томаш Петржічек.
Прем’єр-міністр Андрій Бабіс оголосив про відкриття посольства в острівній державі в січні під час свого візиту на сінгапурський бізнес-форум. Чеська Республіка закрила там своє дипломатичне представництво в 2008 році. Сьогодні існує тільки одне почесне консульство, і всі справи посольства підпорядковані представництву в Індонезії.
Опозиція виступає за посилення чеського присутності за кордоном і пропонує інші держави, такі як Японія, Південна Корея або Україна, де консульський відділ перевантажений заявками на отримання дозволів на роботу в Чеській Республіці.
Чеський уряд також хоче зміцнити свої дипломатичні та економічні відносини шляхом злиття трьох своїх агентств: CzechTrade, CzechInvest і CzechTourism. На даний час перші два агентства залежать від Міністерства промисловості, а CzechTourism управляє Міністерство регіонального розвитку.
За словами прем’єр-міністра, злиття трьох організацій має зробити дипломатичну й економічну мережу країни більш ефективною за кордоном і заощадити від 130 до 140 мільйонів крон.
Це злиття повинно вступити в силу до червня. Ці три агентства будуть тоді підпорядковуватися Міністерству промисловості.
Чеська Республіка недавно розширила свої дипломатичні представництва за кордоном. «Брексит» підштовхнув чеську владу відкрити нове генеральне консульство в місті Манчестер. Крім того, кілька тижнів тому було відкрито консульство в Мілані (Італія).