Що, якби німцям довелося збирати в поле спаржу і полуницю?

Тут, в Німеччині, знову зареєстрований спалах COVID-19 в сільськогосподарському районі. На цей раз зараження почалося з ферми з вирощування спаржі в селі Кирхдорф в землі Нижня Саксонія, розташованій між Бременом і Оснабрюком. У зв’язку з швидким поширенням інфекції в цьому районі було задіяне так зване «екстрене гальмо», в тому числі більш суворі антіпандеміческіе заходи.

Близько 1000 збирачів спаржі, більшість з яких сезонні робітники зі Східної Європи, поміщені під так званий «трудовий карантин» – робітники можуть виходити тільки на роботу і нікуди більше. За дотриманням заходів стежить поліція.

Місцевих жителів абсолютно не дивує поява там нового спалаху. Вони стверджують, що ЗМІ закривають очі на проблему. Щорічно до 350 000 сезонних робітників в Німеччині піклуються про врожай спаржі і полуниці, які німці купують на ринку і в супермаркеті.

Петер Козен – католицький священик, який прославився в минулому році різкою критикою неприйнятних умов праці в м’ясопереробній промисловості Німеччини. За свою прихильність він був навіть нагороджений Орденом за заслуги перед прем’єр-міністром землі Північний Рейн-Вестфалія Армін Лаші. «У багатьох місцях ігнорується той факт, що люди піддаються ризику через те, що вони не можуть триматися на відстані і стають жертвами масових спалахів інфекції», – сказав він Державному віснику.

Не пізніше минулого року стало відомо, що в харчовій промисловості Німеччини спостерігаються величезні спалахи інфекції – будь то м’ясопереробка, збір фруктів та овочів або де-небудь ще.

«Створюється враження, що існують подвійні стандарти», – сказав пастор Козен. Він вважає, що менше піклуються про робітників зі Східної та Південно-Східної Європи. За його словами, якби для цієї важкої роботи довелося залучати німців, все виглядало б інакше. «І це неприпустимо”, – сказав пастор Козен.

А Бенджамін Луіг з Європейського союзу сезонних робітників, який також є координатором ініціативи «Чесна сільськогосподарська робота», не був здивований спалахом COVID-19 на спаржевій фермі Кірхдорф. «Просто заходи дуже м’які», – сказав він. Луіг також вважає, що для іноземних сезонних робітників існують подвійні стандарти. Він вказує на іншу проблему: на той факт, що ці люди місяцями працюють в Німеччині без медичної страховки.

Провідні політики Німеччини спочатку проігнорували те, що сталося в Кірхдорфі. Тільки голова Лівої партії Джанін Уістлер висловилася з цього приводу. Вона зазначила, що сезонні робітники піддаються високому ризику, багато працюють і зазвичай живуть в убогих будинках з жахливими ванними кімнатами. У зв’язку з цим Уістлер наполягає на поліпшенні умов праці та побуту для цієї робочої сили: людей слід розміщувати в одномісних кімнатах, надавати безкоштовні захисні маски і регулярно проходити тестування на COVID-19. І ще: ті, хто хоче працювати в Німеччині, повинні мати медичну страховку – з першого дня.

Після виступу Уістлер із заявою виступив член парламенту від HDZ Аксель Кнор, в виборчий округ якого входить Кирхдорф. Він стверджує, що працівники спаржевої ферми регулярно проходили тестування на коронавірус, і що у компанії була концепція гігієни.

Сьогодні це питання розгляне Бундесрат – Палата німецьких провінцій. Очікується прийняття пункту, згідно з яким як виняток сезонні робітники зможуть працювати в Німеччині до 102 днів без соціального забезпечення. Іншими словами: при перебуванні в країні до 3-4 місяців іноземні складальники спаржі або полуниці будуть продовжувати працювати без страховки.

«Це серйозна проблема», – сказав галузевий експерт Бенджамін Луіг: «Багато з цих робочих також не мають страховки в своїх країнах. Ми просто не можемо залишити їх тут на 4 місяці без будь-якого соціального захисту».