У Канаді все менше молодих людей мріють про професію водія-далекобійника

Кількість кваліфікованих водіїв у Канаді, як стверджують власники фірм, що займаються вантажними перевезеннями, з кожним роком невпинно зменшується.

Експерти Асоціації автомобільного транспорту Онтаріо (ОТА), які регулярно моніторять канадський транспортний ринок, стверджують, що якщо ситуація на ринку праці не зміниться, то до 2024 року в Канаді не вистачатиме 34 тисяч водіїв-далекобійників.

Головна причина зростаючого кадрового голоду в фірмах-перевізниках – стрімке зменшення кількості молодих людей, які планують освоїти професію водія-далекобійника. І це незважаючи на те, що заробітна плата становить від 44 до 110 тисяч канадських доларів на рік.

Щоб отримати ліцензію, необхідно пройти курс навчання протягом 8 тижнів і заплатити за нього близько 8 тисяч канадських доларів. Цей факт – головний бар’єр, який відбиває бажання вчитися на водія у молодих людей. Більшість із них не має таких грошей, щоб заплатити за навчання. Ось і виходить, що водіями стають люди середнього віку, для яких ця професія вже не перша.

Гас Рахім, президент Школи далекобійників в Онтаріо розповів: «Для людей, які приходять в сферу вантажоперевезень, це друга або третя професія. Вони трохи старші, десь від 40 років».

Експерти і роботодавці думають над тим, як вирішити проблему дефіциту кадрів. Вони стверджують, що брак водіїв вантажівок, в тому числі можна значно зменшити, наймаючи іммігрантів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що в уряді планують протягом 2020-2022 років прийняти більше 1 мільйона іммігрантів.

В уряді провінції Онтаріо вважають, що протягом трьох років квоту для іммігрантів потрібно збільшити вдвічі.