ЄС закликає підтримати жертв домашнього насильства

Голова Комітету з прав жінок Евелін Регнер закликає ЄС збільшити підтримку жертвам насильства в сім’ї під час карантину через вірус COVID-19.

  • Випадки побутового насильства в деяких країнах ЄС збільшуються на третину після надзвичайного стану.
  • Держави-члени повинні надавати жертвам більш гнучкі способи повідомлення про насильство.
  • Необхідно збільшити кількість місць в центрах захисту від насильства.
  • Врахувати, що жінки будуть набагато більше вражені економічною кризою, викликаною коронавірусом.

Як і очікувалося, у всьому світі насильство в сім’ї збільшилася приблизно на третину за тиждень після введення надзвичайного стану. Жінки, що живуть в умовах насильства, повинні залишатися вдома зі своїм кривдником протягом тривалого періоду часу. Тому їм дуже важко дзвонити по гарячих лініях, оскільки злочинець завжди поруч.

Голова Комітету з прав жінок Евелін Регнер зазначила, що ці дні і найближчі тижні особливо небезпечні для жінок через психологічний тиск, викликаний пандемією. Регнер закликає Європу зайнятися вирішенням цієї проблеми і активно надавати інформацію про те, де і як постраждалі можуть отримати допомогу. Вона додала, що повинні бути передбачені прості способи зв’язку та оповіщення поліції, такі як текстові повідомлення або онлайн-чати, а також використання кодових слів при зверненні до лікарів або фармацевтів.

Пандемія COVID-19 дуже сильно підкреслює гендерну нерівність.«Наша місія полягає в тому, щоб допомогти зміцнити фізичне і психічне здоров’я жінок і їх економічну незалежність після кризи COVID-19. Ми безумовно не залишимо жінок Європи без сторонньої допомоги»,- уклала вона.