Робота і вакансії в Чикаго

Чикаго – це один з найбільш значущих мегаполісів Сполучених Штатів Америки, розташований в штаті Іллінойс на південно-західному березі найбільшого озера країни – Мічиган. «Місто вітрів» (неформальна назва) вважається найпотужнішим діловим, економічним, промисловим і фінансовим ядром країни. Робота в Чикаго в 2017 році дозволить іммігрувати в США, стати частиною мультикультурного молодого населення міста, а згодом і повноцінним американським громадянином.

Чикаго фотоРобота в Чикаго для українців у 2017 році доступна в самих різних галузях економіки, включаючи промисловість, інформаційні технології, фінанси та медицину. Є вакансії для досвідчених кваліфікованих фахівців і працівників без особливої кваліфікації. Багато робочих місць створюється завдяки вигідному географічному розташуванню, що дозволяє Чикаго протягом довгих років залишатися найважливішим транспортним вузлом США і центром міжнародної торгівлі.

ЗМІСТ

  1. Специфіка трудової міграції в Чикаго
  2. Як знайти роботу в Чикаго
  3. Вакансії та зарплата в Чикаго в 2017 році

Специфіка трудової міграції в Чикаго

Чикаго дуже яскраве і динамічне місто. Тисячі туристів і постійних жителів можуть насолодитися безліччю блискучих хмарочосів і культурних пам’яток – пам’ятниками архітектури, музеями, гарними парками та різноманітними напрямками сценічного мистецтва. Любителів дозвілля іншого роду чекає бурхливе нічне життя, а шанувальників дизайнерських новинок можливість здійснити покупки в знаменитому районі Magnificent Mile. У разі тривалого працевлаштування в «Місті вітрів» іноземцям нудьгувати не доведеться.

У Чикаго цілком комфортний клімат з теплим літом і помірно холодною зимою. Місцева влада уважно стежать за поліпшенням інфраструктури та функціонуванням громадського транспорту, медичне обслуговування на високому рівні, система освіти дуже якісна. Наприклад, Чиказький університет вважається одним з найпрестижніших американських вузів. Вартість життя в Чикаго трохи вище середніх показників по країні, включаючи оренду житла, але й зарплати в Чикаго цілком пристойні.

Населення Чикаго в 2017 році становить понад 2,7 млн осіб. Це третє за кількістю жителів місто в США, після Нью-Йорка і Лос-Анджелеса. Расовий склад включає близько 45% білих, 33% афроамериканців, 3% азіатів і до 20% представників інших рас. Білі громадяни проживають переважно в багатшій і дорогій північній частині міста. До 30% чікагцев іспаномовні. Близько 20% місцевого населення – це іммігранти, в тому числі з України та інших пострадянських країн, які в більшій масі російськомовні та часто допомагають знайти роботу й адаптуватися в Чикаго своїм співвітчизникам.

Попри економічний потенціал і безліч напрямку для працевлаштування, конкуренція на ринку праці Чикаго досить значна. Безробіття в місті тримається на рівні 6%, що в середньому на 1,5% більше ніж по країні в цілому. Офіційне працевлаштування в США, в незалежності від конкретного штату, вимагає від іноземця виконання ряду встановлених законом норм, без яких легально здійснювати професійну діяльність в країні не дозволяється. Єдиний спосіб вільно жити й працювати в Чикаго практично нарівні з американцями полягає в отриманні Грін-карти США.

В інших випадках потрібно попередньо знайти американську компанію, підписати контракт і оформити робочу візу в США. Пройти цей шлях досить складно, бо на вакансію не повинні претендувати місцеві громадяни, а професія здобувача повинна становити інтерес для влади та економіки міста. Більш того, на багато віз в країні встановлюються щорічні квоти, наприклад, для тимчасових працівників (H-2B) – 66 тисяч, а для кваліфікованих фахівців (H-2B) – 65 тисяч. Грін-карти для працевлаштування в США видаються в кількості не більше 140 тисяч в рік.

Грінкарта фотоРобота в Чикаго для українців – це, в першу чергу, вихід на американського роботодавця, який погодиться взяти на себе тимчасові та фінансові витрати, пов’язані з оформленням документації та робочої візи іноземцю. У цьому полягає головне завдання і труднощі здобувачів з країн СНД.

Як знайти роботу в Чикаго

Для успішного пошуку роботи в Чикаго бажано відвідати місто заздалегідь як турист. Це дозволить ознайомитися з місцевими пам’ятками, дасть шанс налагодити ділові зв’язки або пройти співбесіду, а також вибрати найбільш підхожий район для проживання. Наприклад, більш низька орендна плата пропонується в частині міста під назвою West Side. В South Side зосереджено багато іноземців (особливо студентів), North Side – Lakefront забезпечить спокійне сімейне життя, North Side комфорт і безпеку, а Downtown краще розглядати, якщо офіс знаходиться в центрі міста.

У Чикаго розташоване понад 1800 іноземних компаній, які мають досвід співпраці із закордонними фахівцями. Підготуйте якісне резюме та супровідний лист, виділіть особливі навички й досягнення. Пишіть пропозиції про працевлаштування роботодавцям безпосередньо. Врахуйте, що за рідкісним винятком, робота в Чикаго без знання мови – це тільки нелегальна праця, як правило, в професіях з важкими фізичними навантаженнями та низькою заробітною платою. Для пошуку нормальної вакансії володіння англійською повинно бути на високому рівні. В рівній мірі це відноситься й до освітнього рівня та кваліфікації.

Щоб знайти гідну і законну роботу в Чикаго в 2017 році потрібно володіти серйозними конкурентними перевагами, мати дефіцитну професію і солідний досвід. Диплом вітчизняного закладу освіти доведеться підтвердити. Аналізуйте ринок праці та використовуйте всі доступні способи. Відвідуйте тематичні форуми й групи в соціальних мережах. Зверніть увагу на великі компанії Чикаго – United Airlines, Boeing, Sears, Tribune Company, Kraft, Allstate і багато інших. Навіть головний офіс американської корпорації McDonald’s розташований в штаті Іллінойс.

Вакансії та зарплата в Чикаго в 2017 році

Однією з головних особливостей ринку праці Чикаго є масштабна диверсифікація напрямків, на яких залучені місцеві фахівці. За офіційною статистикою в місті немає жодної галузі, яка б забезпечувала робочими місцями більше ніж 15% жителів. Таким чином, вакансії в Чикаго для українців у 2017 році знайдуться для власників різних професій. Ключові сектори, на які варто звернути увагу – фінанси, виробництво, біотехнології, медицина, транспорт, логістика, інформаційні технології та сфера послуг.

Мінімальна оплата праці в Чикаго 10,5 доларів на годину, а з 1 липня 2017 року становитиме 11 доларів. Для порівняння на федеральному рівні – 7,25 доларів, а загальний показник по штату Іллінойс – 8,25. Наступні два роки ця цифра буде збільшуватися на один долар і в 2019 досягне 13 доларів на годину. В цілому заробітки чиказьких робітників досить високі, в порівнянні з такими містами, як Нью-Йорк, Вашингтон, Лос-Анджелес, Бостон і Денвер. Середня заробітна плата в Чикаго в 2017 році в районі 4,2 тисячі доларів на місяць.

Вакансії в Чикаго для українців доступні для досвідчених програмістів, інженерів і медичних працівників. Велика кількість міжнародних компаній, розвинена промисловість і транспортна система, ринок фінансових і банківських послуг, дозволяють кваліфікованим фахівцям претендувати на робочі місця в абсолютно різних областях. Крім того, велика кількість іноземців з України працюють в Чикаго в сфері некваліфікованої праці – нянями, доглядальницями, хатніми робітницями, покоївками, водіями, різноробами й так далі.