Як емігрувати в США

Протягом багатьох років Сполучені Штати Америки утримують лідерство серед найбільших економік світу. У 2016 році за паритетом купівельної спроможності ВВП країни склав $ 18560 млрд. І незважаючи на здачу першого місця Китаю ($ 21270 млрд), за рівнем технологічного розвитку, особливо у сферах інформаційних технологій, фармацевтики, медицини, аерокосмічної та військової техніки, Америка як і раніше попереду всієї планети.Сполучені Штати Америки утримують лідерство серед найбільших економік світу

У 2017 рік інфляція тут становить 0,1%, а рівень безробіття – 4,6%. Сфера соціального забезпечення і послуг в США також на високих позиціях: наприклад, витрати на охорону здоров’я становлять близько 17% ВВП, що є найвищим показником у світі.

Америка завжди позиціювала себе вільною демократичною країною, яка надає рівні можливості й умови для всіх громадян. Недаремно США називають нацією іммігрантів: щорічно більш ніж 320 мільйонне населення поповнюється сотнями тисяч мігрантів із різних країн.

Америка з радістю приймає у себе кращі уми світу і створює комфортні умови для проживання. Спробуємо ж розібратися з основними шляхами переїзду за океан і відповісти на питання, як емігрувати в США з України.

ЗМІСТ

  1. Шлюб із громадянином США, або віза нареченої
  2. Участь в програмі DIVERSITY VISA LOTTERY
  3. Отримання робочої візи H-1B
  4. Інвестиції в економіку США, або віза ЕВ-5
  5. Статус біженця в США
  6. Еміграція в США за допомогою возз’єднання сім’ї

Основні варіанти еміграції в США

Шлюб із громадянином США, або віза нареченої

Один із найбільш швидких способів імміграції в Штати. Для зручності розглянемо варіант отримання імміграційної візи, яка називається К1, нареченою, а відповідно, нареченим буде виступати – громадянин США. Для протилежного випадку умови відрізнятися не будуть.

Отже, статус нареченої дозволить отримати візу К1, яка дозволяє в’їзд у Сполучені Штати з метою подальшого оформлення шлюбу протягом трьох місяців з моменту прибуття. Що для цього потрібно?

Громадянин США зобов’язаний подати петицію за формою I-129F у спеціальну Службу громадянства та імміграції USCIS. Робиться це за місцем проживання заявника на території Сполучених Штатів. Після розгляду, заявку відправляють у Національний візовий центр (NVC), який обробляє її та пересилає документи в Посольство США за місцем перебування нареченої. Як правило, цей процес займає 1-1,5 місяці.

Після цього, Консульський відділ при американському Посольстві висилає нареченій лист із подальшими інструкціями та списком документів, необхідних для отримання візи. Коли всі документи зібрані, з Посольством узгоджується дата співбесіди. Із собою необхідно мати закордонний паспорт та оригінали необхідних документів.

Після отримання візи та виїзду в Штати до закінчення 90 днів необхідно оформити шлюб, тоді надалі можна звернутися в Службу громадянства та імміграції для отримання статусу умовного постійного жителя США, інакше країну доведеться покинути.

Служба громадянства та імміграції

Особливо варто відзначити, що американці дуже суворо ставляться до укладення фіктивних шлюбів і всіляко їм протидіють. Якщо людину викриють у цьому виді шахрайства, то порушнику закону загрожують величезні штрафи та заборона на в’їзд до країни. У зв’язку із цим ще до подачі петицій і початку процедури оформлення візи необхідно подбати про докази серйозних намірів щодо укладення шлюбу та щирості відносин. Це можуть бути спільні фотографії, листівки, рахунки з ресторанів, готелів, чеки телефонних розмов тощо. Усе це може стати в нагоді на стадії оформлення візи в Посольстві й точно буде потрібно для отримання Грін-карти (підтвердження наявності виду на проживання та право працевлаштування на території країни) вже в Сполучених Штатах.

Участь в програмі DIVERSITY VISA LOTTERY

Досить цікавий вид еміграції в США. Отримати Грін-карту може будь-хто за наявності атестата про повну загальну середню освіту або досвіду роботи понад два роки. Для цього потрібно залишити заявку на офіційному сайті www.dvlottery.state.gov.

Лотерея створена при Державному Департаменті США і має на меті залучення іммігрантів із країн, які найменше представлені в Америці. Як правило, для участі країни в програмі показник мігрантів у Штати повинен становити менш ніж 50 тисяч чоловік за останні п’ять років.

Найцікавіше в лотереї – це випадковий комп’ютерний відбір претендентів. Вибір переможця не пов’язаний із соціальним статусом, володінням англійською або професійними навичками. До того ж поряд з учасником правом на отримання візи наділяються дружина (чоловік) і неодружені діти до 21 року.

Розіграш проводиться щорічно, зазвичай в один і той самий час. У 2016 році заявки на DV-2018 приймалися з 4 жовтня по 7 листопада. Результати публікуються в травні. Зазвичай відсоток виграшу не перевищує 1,5% незалежно від країни. Тому, якщо інших варіантів емігрувати в США на горизонті не видно, то можна скористатися цим способом.

Отримання робочої візи в США H-1B

Це вид робочої імміграції до Сполучених Штатів для фахівців високого рівня. Диплом обов’язково проходить процедуру підтвердження на відповідність стандартам США. За умови відсутності вищої освіти, досвід роботи за фахом протягом трьох років прирівнюється до одного року вишу.

Самостійно отримати візу H-1B неможливо. Процес оформлення цілком і повністю залежить від роботодавця, якому необхідно подати в свій країні відповідне прохання до Федеральної служби праці на наймання іноземного працівника. Зазвичай це робиться починаючи з квітня, за 6 місяців до початку фінансового року в США (1 жовтня).

Для задоволення заявки необхідно дотриматися низки умов, таких як:
  • відсутність претендентів на посаду на внутрішньому ринку;
  • відповідність рівня зарплати іноземного працівника до чинного законодавства;
  • наймання іноземця не потягне за собою негативних наслідків для американського ринку праці.

Термін дії візи не більше 6 років. Усі витрати щодо продовження робочої візи в США несе роботодавець. За цей час працівник може подати заяву на отримання Грін-карти, інакше необхідно буде залишити територію країни. Урядом США встановлюються квоти на видачу робочих віз H-1B на рівні трохи більше 60 тисяч щорічно.

Інвестиції в економіку США, або віза ЕВ-5

Найбільш витратний вид імміграції в США – це інвестиції в економіку країни. Для отримання американської візи ЕВ-5 є дві головні умови:

  1. Капіталовкладення в бізнес еквівалентні $ 1 000 000. В окремих випадках поріг може знизитися до $ 500 000, якщо є бізнес в сільській місцевості (цільові зони) або рівень безробіття на 50% перевищує середній показник по країні.
  2. Створення не менше 10 повноцінних робочих місць для жителів Америки. Близькі родичі (дружина, діти) в цей список входити не можуть, а далекі (брат, дядько) – будь ласка.

Для отримання візи необхідно подати в Службу громадянства та імміграції (USCIS) петицію за формою I-526 і документи, що підтверджують дотримання умов, зазначених вище. У разі позитивного рішення видається так звана умовна Грін-карта, а після закінчення двох років можна подати заявку за формою I-829 на отримання постійної Грін-карти. Варто відзначити, що управляти бізнесом у США необхідно безпосередньо в країні; просто вкласти ресурс і відсидітися вдома не вийде.

Статус біженця в США

Реальний варіант переїзду до Сполучених Штатів за наявності вагомих доказів переслідування і гонінь у рідній країні.

Причини можуть бути різні:
  • політичні мотиви;
  • релігійні переконання;
  • расова приналежність;
  • військові дії тощо

Прохання про статус біженця можна подати в Посольство США у своїй країні (refugees) і на американській території (asylees). У разі задоволення заяви вже через рік можна отримати постійну Грін-карту. Великим плюсом під час розгляду клопотання про біженство буде наявність родичів, які проживають у Сполучених Штатах.

Еміграція в США за допомогою возз’єднання сім’ї

Найбільш довгий спосіб імміграції в Штати. Найлегше іммігрувати близьким родичам – подружжю, батькам і дітям до 21 років. Квоти для віз цієї категорії не передбачені, процедура триває кілька років.

Для братів, сестер, дядьків, тіток тощо процес переїзду здійснюється в режимі квотної черги та може затягнутися до 8-10 років.

Для імміграції цим способом громадянин США подає до Служби громадянства та імміграції заявку за формою I-130 і документи, що підтверджують родинні зв’язки. Важливим фактором є фінансова забезпеченість заявника, яка гарантує покриття витрат на переїзд і зниження навантаження на американський бюджет. На кожного родича оформляється окреме прохання.

Коли і як емігрувати в США, який для цього спосіб вибрати, кожен вирішує для себе сам. Але перед прийняттям остаточного рішення про переїзд непогано було б попередньо відвідати країну, відчути місцеву культуру і ритм життя, поспілкуватися з людьми, зрештою, підтягнути мову. Для цього існує безліч спеціальних програм, розроблених спеціально для студентів і молодих спеціалістів. Наприклад, WORK and TRAVEL USA і Career Training USA.