Компанії швидко повідомляють про своє бажання дати роботу українцям.

Компанії швидко повідомляють про своє бажання дати роботу українцям

Понад 55 тисяч осіб. Заявило про намір приймати на роботу іноземців в 2016 році Західно-Поморське воєводство підприємців. Це в три рази більше, ніж це було в 2015 році серед працівників з інших країн, серед іноземців, які шукають роботу в Польщі домінують українці. Зароблені гроші, які вони відправляють своїм сім’ям на східний кордон – у загальній вартості більш ніж на 5 мільярдів злотих у рік.
За даними регіонального бюро праці в Щецині, два роки на Західному Узбережжі зростає готовність до короткострокової зайнятості громадян з Білорусі, Молдови, Росії, України, Грузії та Вірменії.

9

Термін “короткостроковий” означає, що трейдер може зі своїми можливостями приймати на роботу іноземців без необхідності отримання дозволу на роботу. Так звана спрощена процедура, яка дає можливість іноземцю працювати протягом 6 місяців. Найбільш бажаними працівники українці. Це подтвержденно національними даними. Як показано в доповіді польського Національного банку україни від 2016 р. В останні роки число цих заяв щодо короткострокової роботи швидко зростає. Це дозволяє говорити про те, що в Польщі працюють в даний час більше 1 млн громадян України.

Робітники зі Сходу вважають за краще шукати роботу за допомогою агентств по працевлаштуванню, а також на підприємствах будівельної галузі, операторами лісового господарства, полювання та рибної ловлі, а також на виробництві.

Найбільш поширеною формою зайнятості є трудовий договір і контракт на роботу. Переважна більшість роботодавців хочуть наймати іноземців на максимальний термін допустимого в заяві.
Компанії беруть на роботу іноземців, тому що у них є проблеми з пошуком працівників на внутрішньому ринку, – говорить директор Управління провінційного праці в Щецині Анджей Пшевода. – У минулому році кількість зареєстрованих безробітних в Західному Узбережжі був історично найнижчий. Хороші макроекономічна ситуація та економіка, які створюють на ринку робочі місця.
Він також вказує на те, що українці на багато дешевше, ніж поляки. – Ви повинні пам’ятати, що людина, яка приежджает працювати Польщу, він повинен працювати що б заробити. Чинне законодавство для всіх однакове і мінімальна ставка в рівній мірі застосовний і у випадку зайнятості громадянина України і громадянина Польщі – каже Анджей Пшевода.
НБП повідомляє, що “середній мігрант з України в Польщі вже в 9 разів, а середня тривалість перебування становить 5 місяців.”
НБП також повідомляє, що до 66 відсотків робітники з східної межі які заробили свої гроші переводять їх на Україну. Часто вони беруть ці гроші в сім’ю особисто. Середнє значення одного переказу становить близько 1,8 тисяч. z? кожні 2-3 місяці.

10
За оцінками НБП 2015 року українці, що працюють у Польщі в короткостроковій перспективі заробили в загальній сумі 8 мільярдів злотих, а також кошти, переказані в Україну склали 5 мільярдів злотих.
Все більше число українців, які працюють у Польщі також і число компаній теж зростає, які хочуть продавати їм свої послуги. На телебаченні, ви можете дивитися перший рекламний ролик українською мовою. До боротьби за цей ринок вже і присоиденились транспортні компаній і операторів грошових переказів.