Як отримати робочу візу в США

Протягом десятиліть Сполучені Штати Америки проводять грамотну імміграційну політику, яка дозволяє залучати «кращі уми світу» й ефективно контролювати потік нелегальних трудових мігрантів. Найбільша світова економіка потребує іноземних фахівцях різних професій, тому в країні діє значна кількість робочих віз, без отримання яких офіційне працевлаштування в США неможливе.

США фото

Робоча віза в США для українців та інших претендентів з країн СНД в 2018 році – це не тільки спосіб імміграції в Штати, а й можливість отримати безцінний досвід і підвищити конкурентні переваги на міжнародному ринку праці. Безумовно, процес оформлення документа досить складний, займає багато часу і вимагає ретельної підготовки. Далі дізнаємося, як отримати робочу візу в США в 2018 році.

ЗМІСТ

  1. Оформлення робочої візи в США
  2. Процедура отримання робочої візи
  3. Документи на робочу візу в США
  4. Види робочих віз у США

Оформлення робочої візи в США

Будь-який іноземець, який не має американського громадянства або статусу постійного жителя, наприклад Грін-карти, для здійснення професійної діяльності в США зобов’язаний спочатку отримати робочу візу. Відповідальність за видачу документа покладається на місцеву Службу громадянства та імміграції (USCIS).

Окремим категоріям іноземців, які вже законно перебувають в Штатах, припустимо власникам візи нареченої (К1), студентам американських вузів, біженцям і особам, які мають притулок, досить подати петицію (форма I-765) і оформити дозвіл на роботу в США (Employment Authorization Document). У цьому разі робоча віза не потрібна.

Сьогодні американський ринок праці перенасичений пропозиціями про зайнятість від претендентів з різних куточків планети, кваліфікація яких далеко не завжди збігається з потребами економіки США. Тому для найму іноземця в більшості випадків місцевий роботодавець зобов’язаний пройти спеціальну процедуру сертифікації у федеральному Міністерстві праці.

В основу перевірки закладені три фундаментальних принципи, а саме, закордонний фахівець не повинен надавати негативного впливу на американських працівників в плані:

  • можливостей для зайнятості;
  • рівня заробітної плати;
  • умов праці.

Іншими словами, українець може отримати робочу візу в США, якщо на вакансію не претендують місцеві громадяни, при цьому оплата праці та умови контракту повинні відповідати американським стандартам. Тільки після успішної сертифікації роботодавець може подати прохання в USCIS (форма I-129) про видачу робочої візи іноземцю. Для цього кандидат повинен відповідати нормам закону «Про імміграцію та громадянство», який регламентує допуск іноземців у США.

Більш того, на багато видів робочих віз у США встановлюються щорічні квоти, вводяться мінімальні вимоги щодо рівня кваліфікації, освіти, досвіду тощо. Відповідно, висновок: для працевлаштування в американській компанії необхідно мати дуже дефіцитну професію, унікальні навички і добре володіти англійською мовою. Аналізуйте ситуацію в окремих штатах. Наприклад, доступні для іноземців вакансії на Алясці геть відсутні в Каліфорнії й навпаки.

Процедура отримання робочої візи

  • Пошук вакансії в американській компанії.
  • Співбесіда й узгодження умов трудового контракту.
  • Сертифікація в Міністерстві праці США (за потреби).
  • Затвердження петиції в американській Службі громадянства та імміграції (форма I-129).
  • Отримання від USCIS офіційного підтвердження в задоволенні петиції (форма I-797).
  • Відправка кольорового фото та заповнення електронної заявки (анкети) на візу на сайті Державного департаменту США (форма DS-160).
  • Запис, подача документів та проходження співбесіди в американському консульстві в країні проживання. Середній час очікування візиту в дипломатичне відомство з моменту звернення за робочою візою в США в Києві – 2 дні.

Співбесіда фото

До співбесіди потрібно добре підготуватися. Зберіть всю необхідну документацію, ознайомтеся з інструкціями, брошурами і рекомендаціями на офіційному сайті консульства. Імовірність успішного оформлення робочої візи в США багато в чому залежить і від ступеня зацікавленості роботодавця в найманні іноземця. Левову частку документів готує саме американська компанія.

Важливо. Вартість робочої візи в США (візовий збір) у 2018 році становить 190 доларів. У деяких випадках передбачені додаткові збори або плата не стягується зовсім.

Документи на робочу візу в США

Під час проходження співбесіди в консульстві США будуть потрібні:

  1. Всі попередні та чинний закордонний паспорт, термін якого закінчується не пізніше 6 місяців від дати планованого виїзду з США.
  2. Квитанція про оплату візового збору.
  3. Роздруківка сторінки, що підтверджує реєстрацію та заповнення форми DS-160.
  4. Одне кольорове фото строго встановленої форми в роздрукованому вигляді. Електронний варіант завантажується в момент відправки форми DS-160.
  5. Номер квитанції про затвердження петиції (форма I-129 або I-797).

Співробітники консульства можуть зажадати додаткову інформацію, наприклад, щодо кваліфікації та освіти або проходження медичного обстеження. Зазвичай робоча віза в США видається протягом 60 календарних днів з моменту проходження співбесіди. Залежно від конкретної ситуації, включаючи тип візи і громадянство здобувача, терміни можуть відрізнятися.

Види робочих віз у США

Робочі візи в США діляться на імміграційні та неімміграційні. У першому випадку іноземець переїжджає до Штатів з метою оформлення постійного проживання, що згодом дозволить отримати американський паспорт. У другому випадку спочатку планується тимчасове працевлаштування з подальшим поверненням на батьківщину. Далі розглянемо всі види робочих віз у США.

Імміграційні робочі візи в США

EB1

Робоча віза в США EB1 доступна трьом категоріям іноземців з видатними професійними навичками.

 Керівник фото

  • Керівники і менеджери вищої ланки, які не менше 12 місяців протягом останніх 3 років займали високі посади в філіях або представництвах великих американських компаній за кордоном. Повинна бути забезпечена зайнятість в США.
  • Видатні професори і вчені з досвідом роботи в конкретній галузі не менше 3 років для викладання або проведення наукових досліджень в американських навчальних закладах. Потрібне запрошення.
  • Митці, науки, освіти, бізнесу або спорту, досягнення яких визнані на міжнародному (національному) рівні, документально підтверджені та не підлягають сумніву. Візу дозволяється отримати самостійно, тобто без попереднього пошуку роботодавця.

EB2

Робоча віза в США EB2 доступна двом категоріям іноземців, які мають значні професійні досягнення і пропозицію про роботу.

  • Видатні вчені. Мінімальні вимоги – диплом магістра (рідше досить бакалавра) та досвід роботи не менше 5 років.
  • Володарі неабиякого таланту в сфері бізнесу, науки та мистецтв.

EB3

Робоча віза в США EB3 доступна трьом категоріям іноземців, професія яких дуже дефіцитна для американського ринку праці. Наявність трудового контракту обов’язкова.

  • Кваліфіковані фахівці з досвідом роботи або періодом навчання не менше 2 років.
  • Професійні працівники зі ступенем бакалавра американського вишу або визнаним в США закордонним дипломом.
  • Некваліфіковані фахівці з 2-річним досвідом роботи або навчання.

EB4

Робоча віза в США EB4 видається іноземцям, а іноді й членам сім’ї, минула діяльність яких має особливе значення для США. Містить безліч категорій, наприклад співробітники міжнародних організацій, військовослужбовці, релігійні діячі, лікарі, афганські та іракські перекладачі.

Лікарі фото

Пропозиція про роботу необов’язкова.

EB5

Робоча віза в США EB5 призначена для заможних іноземців, які можуть інвестувати в американський бізнес більш як 1 млн доларів (500 тисяч у спеціальні зони) і створити не менше 10 робочих місць протягом 2 років.

Неімміграційні робочі візи в США

H-1B

Робоча віза в США H-1B користується найбільшим попитом. Квота становить 65 тисяч віз на рік. При цьому 6,8 тисячі винесені в окрему підкатегорію H-1B1 спеціально для громадян Чилі та Сінгапуру. Віза видається максимум на 3 роки з правом продовження до 6 років.

Охоплює широке коло професій, але більше шансів на отримання мають технічні фахівці та медичні працівники. Прийом петицій проводиться щорічно з 1 квітня, що дозволяє почати працювати в США з 1 жовтня. Основні вимоги:

  • Контракт з американським роботодавцем.
  • Вища освіта, визнане в США або досвід роботи в професії не менше 12 років.

Підкатегорія H-1B3 призначена для відомих моделей.

H-2A

Робоча віза в США H-2A дозволяє виконувати тимчасові (сезонні) роботи в сільському господарстві.

Сезонні роботи в сільському господарстві США

Видається максимум на 1 рік з правом продовження. Для отримання візи необхідно знайти вакансію, на яку не претендують американці. Крім того, передбачене обмеження по країнах. Зокрема, робоча віза H-2A доступна для українців, але недоступна для росіян і білорусів.

H-2B

Робоча віза в США H-2B передбачає сезонне працевлаштування у всіх галузях економіки, крім сільського господарства. Умови та порядок видачі ідентичні візі H-2A. Квота на візу становить 66 тисяч на рік.

Н-1C

Робоча віза Н-1C забезпечує роботу в США дипломованим медсестрам.

H-3

Робоча віза H-3 видається фахівцям в області практичного навчання дітей-інвалідів.

I

Тимчасова робоча віза в США, призначена для працівників засобів масової інформації, радіо і кіноіндустрії. Видається на період реалізації проекту або короткострокової журналістської діяльності на американській території.

L-1

Робоча віза в США L-1 дає можливість ключовим співробітникам міжнародних компаній перевестися до філії або представництво, розташоване на території Штатів. Потрібний стаж роботи в компанії не менше 1 року протягом останніх 3 років. Зазвичай віза видається відразу на 3 роки, а якщо філія тільки створена – на 1 рік.

O-1

Робоча віза в США O-1 видається на 3 роки іноземцям, які досягли великого успіху в одній з таких галузей, як легка атлетика, мистецтво, кіно і телебачення, бізнес, освіта і наука. Пропозиція про роботу обов’язкова.

Р-1

Робоча віза в США Р-1 може бути застосована до видатних спортсменів для участі в змаганнях або артистів для проведення концертних виступів.

Р-2

Робоча віза в США Р-2 дає право художникам і артистам брати участь в програмах обміну на державному рівні.

Робоча віза в США для художників

Р-3

Робоча віза Р-3 дозволяє власникам творчих професій відвідувати і брати участь в культурно-розважальних заходах у США.

Q-1

Робоча віза в США Q-1 допомагає продемонструвати американцям історію, звичаї і традиції країни іноземця. В основі лежать міжнародні програми культурного обміну.

R-1

Робоча віза в США R-1 призначена для релігійних діячів, у яких є пропозиція зайнятості від некомерційної американської організації. Зрозуміло, пов’язаної з релігією.

На закінчення відзначимо, що, незважаючи на велику кількість візових документів для здобувачів з-за кордону різних професій, отримати робочу візу в США неймовірно складно і сам процес триває дуже довго. Плюс далеко не кожен американський роботодавець готовий займатися оформленням дозволів для іноземця.

Потрібно бути дійсно дуже цінним фахівцем. Але в будь-якому разі шанси переїхати в Сполучені Штати і знайти роботу є у всіх. Зрештою, щорічну лотерею Diversity Immigrant Visa Program ніхто не відміняв.