Робота і вакансії в Хорватії

Хорватія – це країна, яка розташована в південно-східній частині Європи на заході Балканського півострова, омивається Адріатичним морем. В даний час держава є наймолодшим учасником Європейського союзу, вступ до якого відбувся в 2013 році. Населення Хорватії в 2017 році налічує близько 4,5 млн осіб. Офіційна мова – хорватська.

Хорватія фото

Робота в Хорватії для українців у 2017 році – це хороша можливість імміграції в успішну європейську країну з безліччю місць для відпочинку, включаючи чисті морські узбережжя, національні парки та мінеральні джерела. Попри високий рівень безробіття, близько 14,4%, іноземці цілком можуть розраховувати на заняття вакансії на хорватському ринку праці. Далі, поговоримо докладніше про трудову міграцію в Хорватію і варіантах пошуку робочого місця.

ЗМІСТ

  1. Працевлаштування в Хорватії
  2. Як знайти роботу в Хорватії. Пошук вакансії.
  3. Зарплата і вакансії в Хорватії в 2017 році

Працевлаштування в Хорватії

Для законного здійснення трудової діяльності в Хорватії, особливо більш ніж 3 місяці, іноземні громадяни з пострадянського простору, наприклад, України, зобов’язані звернутися в хорватське Консульство в своїй країні для відкриття робочої візи та отримання тимчасового виду на проживання. Для цього необхідно заздалегідь знайти роботодавця та отримати дозвіл на роботу в Хорватії.

Зазвичай іноземцям оформляють єдиний дозвіл, який дозволяє працювати та законно проживати в Хорватії певний термін, як правило, до одного року. Документ видається на основі щорічних квот, які публікуються місцевим урядом, або за межами квотування.

Деяким категоріям іммігрантів дозвіл на роботу в Хорватії навіть не потребується, наприклад:
  • Іноземці, які постійно проживають в Хорватії.
  • Особи, які потребують політичного притулку, захисту або прибули в країну з інших гуманітарних причин.
  • Переїзд в Хорватію з метою возз’єднання сім’ї.
  • Закордонні бізнесмени.
  • Іноземні студенти або вчені, які здійснюють в Хорватії науково-дослідчу діяльність на основі спеціальної угоди.

 

Документи для отримання дозволу на роботу і проживання в Хорватії на основі щорічних квот:
  1. Копія закордонного паспорта і кольорова фотографія (3,5х4,5 см).
  2. Медична страховка.
  3. Копія трудового контракту або інше письмове підтвердження про наявність роботи в Хорватії.
  4. Копії дипломів про освіту та рівень кваліфікації.
  5. Інформація про роботодавця, тобто свідоцтво про реєстрацію компанії.
  6. Оплата консульського збору і доказ наявності достатніх коштів для проживання в Хорватії перший час.

На роботу в Хорватії за межами щорічних квот можуть розраховувати закордонні підприємці, професійні спортсмени, художники, керівні працівники, вчені, викладачі та деякі інші іноземні фахівці при дотриманні певних умов. Крім того, в Хорватії видається спеціальний дозвіл (сертифікат) на короткострокове або сезонне працевлаштування на строк від 30 до 90 днів в залежності від виду діяльності.

Безперервне проживання в Хорватії не менше 5 років дозволить оформити постійне проживання, а надалі й хорватське громадянство. Вичерпну інформацію про вимоги до іноземців для роботи в Хорватії, переліку документів та інших аспектах трудової міграції можна отримати на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ країни – mup.hr.

Як знайти роботу в Хорватії. Пошук вакансії.

Високий рівень безробіття, не рівномірний регіональний розвиток і малий приплив інвестицій ускладнюють появу нових робочих місць, в тому числі й для іноземців. Проте в деяких галузях економіки робота в Хорватії для українців та інших громадян країн СНД у 2017 році цілком доступна. Особливо це стосується досвідчених і кваліфікованих іммігрантів з навичками хорватського та англійської мови.

Для пошуку вакансії варто відвідати Хорватію по туристичній візі, поспілкуватися з місцевими жителями та російськомовними громадянами, багато робочих місць просто не знаходяться у відкритому доступі. В іншому випадку допоможуть численні ресурси в інтернеті. Головне, використовувати всі доступні варіанти працевлаштування, зрозуміло, законні.

Офіційний сайт державної служби зайнятості Хорватії – hzz.hr

Зарплата і вакансії в Хорватії в 2017 році

Середня заробітна плата в Хорватії в 2017 році після сплати податків близько 740 євро на місяць. Цей рівень можна порівняти з такими країнами як Польща або Чехія. Більш високі оклади мають працівники столиці країни Загреба і міст Рієка, Дубровник і Спліт. Мінімальний рівень оплати праці в Хорватії становить 415 євро на місяць.

Вакансії в Хорватії для українців у 2017 році доступні в секторах сільського господарства, туризму та деяких галузях сфери послуг. Можуть знайти роботу іноземні працівники таких спеціальностей, як архітектори, інженери, IT-фахівці, викладачі та науковці.