Суд заборонив американським прикордонникам обшукувати ноутбуки і телефони

Раніше американським прикордонникам було надано повне право без особливих причин вимагати від будь-якого мандрівника, який в’їжджав до Сполучених Штатів, надати для огляду особистий ноутбук, смартфон та інші електронні ґаджети.

Згідно з недавнім рішенням суду, тепер такі дії по відношенню до іноземців прикордонники мають право здійснювати у виняткових випадках.

Ще до недавнього часу чиновники прикордонного контролю США мали практично необмежені повноваження для обшуку ноутбуків, мобільних телефонів і інших електронних пристроїв, які ввозили з собою мандрівники з інших країн. Минулого тижня федеральний суддя ухвалив, що такі несанкціоновані обшуки порушують конституцію Сполучених Штатів.

Відповідний позов подали в суд і виграли Американський союз громадянських свобод (ACLU) і Electronic Frontier Foundation.

Тепер прикордонні агенти перед тим, як оглядати особисті електронні пристрої мандрівника, повинні надати індивідуальну підозру в контрабанді.

Згідно зі статистичними даними, в 2018 році співробітники митної та прикордонної служб Сполучених Штатів провели понад 33 тисяч обшуків ноутбуків, смартфонів, планшетів.

Інформація, яка була отримана в результаті проведеного обшуку використовувалася в різних розслідуваннях, включаючи виконання податкових законів, законодавства про банкрутство, захист навколишнього середовища, захист прав споживачів і кримінальних розслідувань.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що тепер оформити заявки на возз’єднання з родичами, які живуть за кордоном, громадяни США і власники грін-карт зможуть через Інтернет.

Визначено лідерів рейтингу найбільш комфортних штатів для життя і роботи. При цьому враховувався рівень середньої заробітної плати, безробіття, медичного обслуговування та інше.