Велика гра навколо «жорсткого Brexit» триває

Перші офіційні заяви нового прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона продемонстрували, що він і його команда налаштовані рішуче на вихід країни зі складу ЄС навіть без угоди.

Борис Джонсон має намір зробити те, що не вдалося Терезі Мей. Новий прем’єр-міністр Великобританії хоче домогтися від керівництва Євросоюзу виключення з угоди про Brexit перевірок на кордоні Ірландії, яка входить до складу ЄС, і Північної Ірландії, що входить до складу Великобританії.

У своїй першій промові на посаді прем’єр-міністра Борис Джонсон підкреслив, що «ми укладемо нову угоду, яка дозволить максимально використовувати можливості Brexit, дозволяючи нам розвивати нову і багатообіцяючу співпрацю з рештою Європи».

Але те, що не сказав прямо Борис Джонсон, в своїй авторській колонці в газеті Sunday Times, написав його найближчий соратник Майкл Гоув, який обіймає посаду координатора підготовчої роботи британського уряду по реалізації «жорсткого Brexit». Він підкреслив, що «ми як і раніше сподіваємося, що в ЄС передумають, але нам слід діяти, виходячи з припущення, що цього не станеться».

Також Майкл Гоув вважає, що головним пріоритетом нового уряду є підготовка Великобританії до виходу з ЄС без угоди. Скоро в країні буде проведена найбільша інформаційна кампанія, щоб підготувати громадян і бізнес до виходу без угоди.

The Sunday Times також повідомила, що натхненник кампанії по виходу з ЄС на референдумі 2016 Домінік Каммінгс, який тепер є старшим помічником Джонсона, має доручення від прем’єра реалізувати Brexit «всіма необхідними засобами».

За оцінками експертів, вихід Великобританії з Європейського союзу без відповідної угоди обійдеться в 114 мільярдів доларів.

Невизначеність, яка зберігається тривалий час навколо виходу країни з Європейського союзу, негативно впливає на інвестиційну привабливість британської економіки.