Британський уряд запустив план на випадок жорсткого Brexit

Уряд Великобританії має намір реалізувати план, який був розроблений на випадок жорсткого Brexit. Про це в інтерв’ю телеканалу Sky News заявив Майкл Гоув, найближчий соратник прем’єр-міністра Бориса Джонсона.

Ситуація з виходом Великобританії з Європейського союзу загострилася до краю. Ще в п’ятницю здавалося, що все йде добре – нова угода між Британією та ЄС була схвалена на саміті глав держав блоку. Залишалося лише затвердити її в парламенті Великобританії. Однак суботнє голосування в Палаті громад показало, що більшість депутатів зовсім не збираються підтримувати нову угоду.

У цій складній ситуації один з найближчих соратників Джонсона, Майкл Гоув, який в уряді відповідає за все, що пов’язано з Brexit, заявив, що «ми запускаємо операцію Yellowhammer. Це означає, що ми готуємося виходити без угоди, якщо відстрочки з боку ЄС не буде».

Після суботнього засідання Палати громад Борис Джонсон, згідно прийнятого під тиском опозиції закону, офіційно попросив у голови Європейської ради Дональда Туска відстрочити Brexit на три місяці, до 31 січня 2020 року. Цікаво відзначити, що Джонсон лист не підписав, а надіслав Туску особисте послання, в якому підкреслив, що він сам категорично проти відстрочки, оскільки вона «завдасть шкоди інтересам Великобританії» і Євросоюзу.

Буквально через кілька годин після того, як Джонсон направив лист про відстрочку, з’явилася інформація, що Брюссель готовий ще на кілька місяців відкласти Brexit, до початку лютого 2020 року, але з деякими застереженнями.

У той же час в Брюсселі допускають варіант провалу переговорів Джонсона з парламентом. Тоді реальним виходом буде новий референдум по Brexit.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за три роки, що минули з часу проведення референдуму по Brexit, число прихильників збереження членства Британії в ЄС, більше тих, хто підтримує вихід з блоку.

Уряд Сполученого Королівства розробив спеціальний план дій на випадок жорсткого Brexit, який називається «Операція Yellowhammer».