У Чилі введено надзвичайний стан через конфлікт з корінним населенням в 4 провінціях

“Президент Чилі Себастьян Піньєра оголосив надзвичайний стан і направив війська в два південних регіони, де спалахнули сутички між корінним народом мапуче і силами безпеки”, – повідомляє Al Jazeera.

Мапуче домагаються повернення їм їхніх споконвічних земель і самовизначення.

«Ми вирішили оголосити надзвичайний стан в чотирьох провінціях в південних регіонах Біобіо і Арауканія і розгорнути там війська для боротьби з серйозними заворушеннями», – сказав Пінера.

71-річний лідер сказав, що в чотирьох розглянутих провінціях були «неодноразові акти насильства, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, тероризмом і організованою злочинністю, вчинені збройними групами», і що в результаті насильства були вбиті ні в чому не винні цивільні особи і поліцейські.

Мапуче – найбільша група корінного населення Чилі. Їх близько 1,7 мільйона з 19 мільйонів жителів країни, які проживають в основному на півдні країни.

Їх лідери вимагають передачі їм земель, які на даний час належать фермам і лісозаготівельним компаніям.

Відсутність рішення їхніх вимог привело до того, що збройні групи здійснювали напади на вантажівки і приватну власність протягом останніх 10 років.

Одна людина була вбита і 17 поранені в неділю, коли в столиці країни Сантьяго спалахнули сутички між силами безпеки і демонстрантами, які виступають за автономію мапуче.

Політичний аналітик Люсія Дамерт розкритикувала рішення Пінери, заявивши, що розгортання військ загрожує загостренням конфлікту і може привести до «ескалації насильства».

«Уряд не може виробити ефективну і справедливу політику для вирішення існуючих проблем», – сказала Дамерт, професор Університету Сантьяго.