Журналісти заарештовані за звинувачення в публікації нелегального інформаційного контенту в Білорусії

Білоруська влада заблокувала доступ до ведучого сайту новин і затримали деяких журналістів, які працюють на нього, а також журналістів інших ЗМІ. Це наструпні заходи в рамках масштабної кампанії влади проти інакомислення і незалежних ЗМІ в Білорусі. Міністерство інформації країни заявило, що заблокувало медійний сайт «Наша Ніва» після того, як Генеральна прокуратура звинуватила його в публікації незаконного інформаційного змісту.

Білоруська асоціація журналістів повідомила, що влада провела обшук в офісах «Нашої Ніви» і затримали для допиту головного редактора Єгора Мартиновича, журналістів Андрія Скурко, Андрія Динько і бухгалтера Ольгу Ракович. У Слідчому комітеті заявили, що Мартиновичу викликали швидку допомогу, так як йому стало погано, але пізніше його допит був продовжений. Агенти Комітету державної безпеки країни (КДБ) також провели обшук у двох регіональних ЗМІ – «Брестської газеті» в місті Брест, недалеко від кордону з Польщею, і «Інтер-прес» в місті Барановичі.

У місті Орша на сході Білорусі влада затримала Ігоря Казмерчака, редактора новинного сайту Orsha.eu, і провели обшук в квартирі фотографа Дениса Дубкова. В іншому східному місті, Бобруйську, співробітники КДБ затримали Олесю Лацінскую, журналістку незалежного новинного сайту Bobr.by.

Журналіст-фрілансер Віталій Скляр був затриманий на північному сході Вітебська, а влади обшукали квартиру іншого журналіста, Дмитра Казакевича, якого не було вдома під час обшуку. У місті Глибоке Вітебської області співробітники КДБ затримали журналіста-фрілансера Дмитра Лупач в санаторії, де він перебував.

Журналіст «Нашої Ніви» Артем Харбацевіч пов’язав дії влади з попередньою кампанією проти незалежного новинного сайту Tut.by, чий інтернет-портал був заблокований, а 12 його журналістів затримані в травні цього року.