У Китаї готують суд над канадцями за шпигунство

“Незабаром почнеться судовий процес над громадянами Канади Майклом Коврига і Майклом Спавором, обвинувачених владою Китаю в шпигунстві”, – повідомляє газета The Globe and Mail.

Видання не наводить подробиць, але зазначає, що початок судових слухань у справі канадців може серйозно ускладнити і без того непростий процес їх повернення в Канаду. Представник міністерства закордонних справ Канади, а також один з адвокатів затриманих заявили газеті, що їм нічого не відомо про можливий швидкий початок судового процесу проти Коврига та Спавора. The Globe and Mail додали, що канадці можуть бути засуджені до 10 років позбавлення волі або довічне ув’язнення за звинуваченням в шпигунстві.

У грудні 2018 роки постала дипломатична напруженість між Канадою і Китаєм через затримання в Ванкувері фінансового директора Huawei Мен Ванчжоу, якому загрожує депортація в США за звинуваченням у шахрайстві і порушенні антиіранських санкцій США. Незабаром після цього китайська влада затримали двох канадців за звинуваченням в скоєнні дій, що загрожують національній безпеці Китаю.

У травні 2019 року затримані Коврига та Спавор були відправлені до в’язниці до суду, а 19 червня 2020 року китайська прокуратура звинуватила їх в шпигунстві. Оттава вважає їх затримання незаконним і вимагає від Пекіна негайно повернути канадських громадян на батьківщину.