Країна мрій: в Швейцарії доплачують тим, хто бере кредит

У Швейцарії почався «аукціон небувалої щедрості». Так, місцеві банки почали платити додаткові кошти позичальникам за те, що ті взяли у них кредитні кошти.

Відзначимо, що незвичайна практика місцевих фінансових установ пояснюється тим, що процентна ставка місцевого національного банку в даний момент знаходиться на мінусовому рівні – 0,75% в рік.

На практиці це означає що ряд банків Швейцарії почали виділяти кредити по мінусовій ставці. У установ з’явилася дана можливість через фантастично лояльну політику регулятора місцевої фінансової системи.

Читайте також: МВФ спрогнозував подальше зростання економіки України

На даний момент місцевий Центробанк бере на зберігання валютні депозити від банків, однак ті повинні платити за зберігання коштів установ, яких у них в надлишку, що і призвело до феноменальної ситуації в Швейцарії.

Для того, щоб не переплачувати регулятору за збереження грошей, банки змушені надавати надвигідні позики клієнтам, які знову пускають їх в грошовий оборот.

Представники місцевого фінансового сектора представляють короткострокові позики без відсотків або навіть за негативною ставкою для надійних позичальників. Іноді отримати кредит на надвигідних умовах можна і на довгий термін, проте такі випадки рідкісні.