Глава Банку Англії: економіка не готова до «жорсткого» Brexit

День виходу Великобританії з ЄС все ближче, а офіційний Лондон ніяк не може домовитися з керівництвом Євросоюзу про його умови.

Глава Банку Англії Марк Карні заявив, що «жорсткий» Brexit стане для економіки Великобританії сильним ударом, всі наслідки якого на сьогоднішній день прогнозувати дуже важко.

Зрозуміло, що економіка країни зовсім не готова, щоб вихід країни з Європейського союзу здійснювався без будь-якої угоди з офіційним Брюсселем.

Більшість британських компаній вже розробили або розробляють плани на випадок найгіршого сценарію і непередбачених обставин. Така ймовірність зростає з кожним днем, оскільки неясно чи зможе парламент країни проголосувати за угоду по Brexit.

На думку високопоставленого чиновника, ці плани будуть малоефективні, оскільки економіка Великобританії в цілому не готова до виходу без угоди і перехідного періоду.

«Великобританія залишає Європейський союз, а не покидає Європу, і вона прагне до амбіційного і розвитку партнерства в галузі економіки та безпеки. Але точна форма цього партнерства (як воно буде врегульовано і коли це врегулювання вступить в силу) до цього часу неясна», – підкреслив Карні.

За припущенням голови Банку Англії, з огляду на динаміку переговорів, невизначеність на фінансових ринках і в економіці буде зберігатися ще довгий час. Така ситуація може призвести до дуже серйозних негативних наслідків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, голосування щодо угоди по Brexit знову перенесли. Нове голосування в британському парламенті цілком ймовірно відбудеться після 25 лютого.

У Європейському парламенті розглядається законопроект про безвізовий режим для громадян Великобританії після остаточного виходу країни з ЄС.